23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ: Για να χαζεύει όλη η Ελλάδα, δύο φορές την εβδομάδα! | Blog – Σταύρος Σουντουλίδης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Σταύρος Σουντουλίδης αφήνει στην άκρη τις φανατικές πολώσεις του ελληνικού οικοσυστήματος και γράφει για τον φετινό ΠΑΟΚ που είναι –για την ακρίβεια, έγινε στα χέρια του Λουτσέσκου– η ελληνική ομάδα με την μεγαλύτερη αποδοχή.

H… διευκρίνιση προφανώς περιττεύει, αλλά η υπενθύμιση είναι η μαμά της συνειδητής γνώσης. Ενα, συνεπώς: ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική (ποδοσφαιρική) ομάδα που, δίχως να ‘χει ανάγκη καμπάνιες και promo, έχει υποχρεώσει τους πάντες – εξαιρούνται οι φανατικοί οπαδοί των αντιπάλων που δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ- να παραδεχθούν ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Δύο: ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που είναι στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας και έχει προκριθεί στους «16» της Ευρώπης, μιλάμε για κάτι ρεαλιστικό, όχι όνειρο υπέρβασης. Ουδείς ελληνικός σύλλογος έδειξε ρεαλιστική δυνατότητα να προκριθεί στους «16» του Europa Conference League. Ο Ολυμπιακός είναι στο… περίμενε, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πήγαν σπίτια τους. Ενα κι ένα κάνουν δύο ή αν προτιμάτε «για να χαζεύει όλη η Ελλάδα δύο φορές δύο φορές την εβδομάδα!», όπως ακριβώς τραγουδούν οι εκστασιασμένοι φίλοι του.

Αφήνοντας στην άκρη τις φανατικές πολώσεις του ελληνικού οικοσυστήματος, ο φετινός ΠΑΟΚ είναι –για την ακρίβεια, έγινε στα χέρια του Λουτσέσκου– η ελληνική ομάδα με την μεγαλύτερη αποδοχή. Ο τρόπος που πέρασε σαν οδοστρωτήρας από την Τρίπολη, το επιβεβαίωσε.

Κάποια φορά, δεν θυμάμαι ποια ήταν απ’ όσες ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, όχι τους φανατικούς οπαδούς το επαναλαμβάνω, να υποκλίνεται στη δουλειά του, είχα γράψει εδώ ότι «πάει για πρωτάθλημα» και τότε, υπήρξαν κάποιοι που έγραφαν από κάτω πως «δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα ανταγωνιστεί τις τρεις ομάδες του κέντρου που φαίνονται πολύ ισχυρότερες».

Για να πω την αλήθεια, με τα περισσότερα (ανώνυμα) σχόλια γελάω, ειδικά όσοι χλευάζουν χωρίς λόγο τον Ρουμάνο τεχνικό, εξάλλου όλο το καλοκαίρι η φασαρία γινόταν για το που θα φτάσουν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ αθόρυβα άρχισε να γεμίζει το σακούλι σε όλες τις διοργανώσεις και μέσα από τις νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη να σκληραίνει και άλλο το μέταλλό του.

Απ’ την Τούμπα, αυτές τις μέρες, αναδίδονται τα καλύτερα vibes. Ο ΠΑΟΚ ξανάγινε με αφετηρία την πρόκριση στους ομίλους του Europa Conference League στα τέλη του Αυγούστου, το είχαμε σημειώσει από τότε, γκρουπ. Με θετικό ηλεκτρισμό. Ορισμένοι παίκτες είναι, στα μάτια όσων γνωρίζουν την ομάδα «από μέσα», οι παίκτες-βαρόμετρα του κλίματος στο εσωτερικό της. Αυτών των παικτών η διάθεση και η στάση τούτη την εβδομάδα, λοιπόν, δίνει εχέγγυο.

Δεν είναι λίγο να προέρχεσαι απ’ το πάρτι για την πρόκριση στους «16» και το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών σε ευρωπαϊκό όμιλο, να μην έχεις τους δύο ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές σου (Ζίβκοβιτς και Τάισον), αλλά να δείχνεις αυτή την εικόνα της σοβαρής ομάδας, που με εξαίρεση τα πρώτα πέντε λεπτά, έλεγξε απόλυτα το ματς κι όταν ο Αστέρας τόλμησε να ανεβάσει τις γραμμές του, μετά το 1-2, έφαγε κι αυτός ένα «ντόρτι».

Δεν εξελίχθηκε, ολόκληρο το παιγνίδι, έτσι. Επειδή κάθε παιγνίδι δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ομως το καίριο γκολ -το τρίτο ήλθε σαν από νομοτέλεια. Ο Αλβαρες και ο Παπαδόπουλος δεν το δώρισαν… επειδή είναι καλά παιδιά. Το έδωσαν, γονατισμένοι στην πίεση. Παραδομένοι στην ταραχή που οι νικητές τούς προκάλεσαν.

«Δεν με εκπλήσσει η εικόνα μας, γιατί βλέπω κάθε μέρα τι κάνει η ομάδα, καταλαβαίνω την δουλειά των παικτών. Δεν είναι μόνο ότι κερδίζουμε, αλλά κάνουμε και πολύ καλή εμφάνιση σήμερα. Με εξαιρετικά γκολ μέσα από ομαδικές ενέργειες. Είμαι χαρούμενος γιατί κάναμε φανταστική δουλειά, δυο γκολ με ανάκτηση μπάλας σε όχι εύκολες καταστάσεις», υποστήριξε ο Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου.

Για να καταλάβετε τις διαφορές της περσινής και της φετινής ομάδας, δεν έχετε παρά να θυμηθείτε τι έγινε στο αντίστοιχο περσινό ματς, όπου και πάλι ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 0-2, αλλά στο τέλος έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας (2-2), ελέω και του γκολ-μνημείο του Σίτο που δεν ελέγχθηκε ποτέ από το VAR. Σήμερα έμεινε (και πάλι) με το παράπονο ότι δεν πήρε το πέναλτι στην ανατροπή του Ντεσπόντοφ ή του Οζντόεφ. Πάμε παρακάτω.

Ο Ρουμάνος τεχνικός θέλει να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα». Δεν αλλάζει το μότο του «παιγνίδι με παγνίδι». «Ήμασταν ταπεινοί, δώσαμε στον αντίπαλο μας τον απαραίτητο σεβασμό και πήραμε το μάξιμουμ. Αυτή η αυτοπεποίθηση μας, που είμαστε σε μια περίοδο που η ομάδα την έχει κερδίσει και δεν την βγάλαμε σε αλαζονεία αλλά σε υπευθυνότητα στο γήπεδο», σημείωσε ο Ρουμάνος αρχιτέκτονας της φετινές βερσιόν του «Δικεφάλου», που έχει μπροστά του ένα ακόμα ματς, την Πέμπτη με την Κηφισιά, για να κλείσει εντυπωσιακά το 2023 και να μπει με πολλά όνειρα το Νέο Έτος.

Σ’ αυτό το σενάριο η κούρσα αντοχής θα ‘ναι, για τον ΠΑΟΚ, συγχρόνως κούρσα αναμονής εν όψει της τελικής ευθείας. Με τους τρεις-τέσσερις δρομείς-διεκδικητές, πιθανότατα, κοντά κοντά έως το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών την άνοιξη.

Κλείνοντας θα επαναλάβω τι μου έλεγε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, που βρέθηκε στην Τούμπα για να καμαρώσει τον κανακάρη του, θέλοντας να περιγράψει όλα όσα σπουδαία έχει πετύχει το φετινό δημιούργημα του υιού του. «Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κανέναν σούπερ σταρ, είναι όμως μια ομάδα με νοοτροπία νικητή», έλεγε με νόημα ο μπαμπάς Λουτσέσκου, που αν μη τι άλλο ξέρει να βλέπει μπροστά…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό