18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Πανικός και φόβος» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα- Τελεσίγραφο «μίας ώρας» για εκκένωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ισραηλινά στρατεύματα διέταξαν από τα μεγάφωνα την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «την επόμενη ώρα», όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικώς με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια για να του ζητήσει «την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σε μια ώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο.

Πάντως ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι έδωσε εντολή εκκένωσης, υποστηρίζοντας ότι απλώς ανταποκρίθηκε σε αίτημα του διευθυνητή του νοσοκομείου ο οποίος ζήτησε να ανοίξει να ανοίξει μια ασφαλής έξοδος για όσους επιθυμούν να φύγουν.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP αλλά και αναφορές από το Al Jazeera.  Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν. Επίσης, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι «120 τραυματίες» και πρόωρα βρέφη εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο διότι δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα- το μεγαλύτερο της Γάζας – έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που εισέρχεται πλέον στην έβδομη εβδομάδα του, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Χαμάς λειτουργεί κέντρο διοίκησης και λαβύρινθο από τούνελ κάτω από το νοσοκομείο, έχει ζητήσει αρκετές φορές την εκκένωση του νοσοκομείου, κάτι που το ιατρικό προσωπικό τονίζει ότι είναι αδύνατο καθώς πολλοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν.

του Al Jazeera στο νοσοκομείο κάνει λόγο για μεγάλο πανικό και φόβο μεταξύ των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και των οικογενειών τους. Θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί εκκένωση επειδή δεν διαθέτουν  ασθενοφόρα που να λειτουργούν για να μεταφέρουν τον μεγάλο αριθμό (πάνω από 300) ασθενών πρς το νότο.

Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές του Al Jazeera, οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούν να μετακινηθούν στα κρεβάτια τους, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις εκκένωσης νοσοκομείων.

Συνολικά, συτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις δημοσίευσαν βίντεο που εικονίζει, όπως αναφέρουν, είσοδο σήραγγας που χρησιμοποιεί η Χαμάς στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε έφοδο στο εσωτερικό του ιατρικού συγκροτήματος, ανακρίνοντας ανθρώπους στο εσωτερικό του και κάνοντας έρευνες σε κάθε κτίριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό