17.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Παγώνουν επιχειρηματικές συμφωνίες και αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω πληθωρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες αυτού σε ενέργεια και πληθωρισμό έχει αλλάξει όχι μόνο την κεντρική οικονομία (η κυβέρνηση αναθεωρεί τον προϋπολογισμό της προσθέτοντας επιπλέον 2 δις ευρώ ως έκτακτες δαπάνες) αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εδώ και ένα μήνα έχουν ‘παγώσει’. Όλες οι επικείμενες εξαγορές έχουν σταματήσει στις πόρτες των δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Ταυτόχρονα πάνω από 2.000 αγοραπωλησίες ακινήτων (σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών) έχουν πάρει αναβολές αφού είτε δεν πρόλαβαν τη λήξη της παράτασης των αντικειμενικών αξιών είτε περιμένουν να δουν πως θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα και κυρίως αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αναβολές παίζει η αύξηση του πληθωρισμού που ουσιαστικά αλλάζει τα δεδομένα των προσυμφωνηθέντων για τις εξαγορές.

Ο πληθωρισμός αυξάνει κόστη και σταματά επενδύσεις και συνεργασίες

Επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν πριν από ένα μήνα, προ πολέμου και με χαμηλότερο πληθωρισμό βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής πριν δημιουργηθούν νέα business plan και νέες εργασιακές συμβάσεις. Αφού δεν πρόλαβαν να μειώσουν το αρχικό τίμημα καλούνται τώρα να αναπροσαρμόσουν τα λειτουργικά τους κόστη στις νέες συνθήκες. Όπερ σημαίνει μείωση παραγωγής για ένα διάστημα, αναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές και τις τράπεζες και δυστυχώς όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απολύσεις εργαζομένων.  

Σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και εκεί έχουν παγώσει οι διαδικασίες για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι θέλουν να προσθέσουν έξτρα παροχές στα προσυμφωνημένα τιμήματα (π.χ. χώρους πάρκινγκ, εστίασης κ.ά.). Στα αστικά ακίνητα (κατοικίες) παρατηρείται μία υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων προς το παρόν που δεν έχει ρίξει τις τιμές. Προφανέστατα, εάν στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρξουν και εκεί αναπροσαρμογές τιμών. Θηλιά στην ανάπτυξη ο πληθωρισμός στο 8%

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, εκτιμάται από την Eurostat ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 8%, εξαιτίας της ανόδου του ενεργειακού κόστους κυρίως. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τη μειούμενη ζήτηση ίσως δούμε υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στα επίπεδα του 2,5% στο α’ εξάμηνο (λένε οικονομικοί αναλυτές) ή ακόμη χαμηλότερα εάν συνεχιστεί η γεωπολιτική κατάσταση που βιώνουμε. Οι ελπίδες ανάκαμψης μετατίθενται στο γ’ τρίμηνο (θερινό) και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό όπως πολλοί εγχώριοι παράγοντες περιμένουν. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αύξηση αφίξεων αλλά η αύξηση εσόδων από τις αυξανόμενες αφίξεις. Και εκεί υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι tour operators πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό