21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Παγώνη: Σε μεγάλη έξαρση ο στρεπτόκοκκος

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο στρεπτόκοκκος  είναι σε μεγάλη έξαρση», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη , μιλώντας στο Mega, στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων που καταγράφουν 23 θανάτους από στρεπτόκοκκο Α τον τελευταίο χρόνο, με τους 11 να αφορούν παιδιά.

«Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί. Όμως δεν χρειάζεται πανικός. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και το παιδί μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές, δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ.», σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά.

«Για αυτό οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδί ξεκινήσει να περιγράφει ότι δεν μπορεί να καταπιεί και το πονάει ο λαιμός του -γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα- παίρνουν τηλέφωνο τον παιδίατρο, του δίνουν την κλινική εικόνα του παιδιού, εκείνος δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως το παιδί μπαίνει σε θεραπεία», εξήγησε η Ματίνα Παγώνη.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη θεραπεία. «Αν η αντιβίωση ληφθεί στο τέταρτο 24ωρο τα πράγματα έχουν ήδη εξελιχθεί», είπε.

«Τώρα, επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι σε μεγάλη έξαρση και το ξέρουμε όλοι, ειδικά σε Αμερική και Ευρώπη γίνεται πανικός, καλό είναι αμέσως, είτε αφορά ενήλικα είτε παιδί, να απευθυνόμαστε στο γιατρό, έτσι ώστε να γίνει η διάγνωση και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό