24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Παγκόσμιο καμπανάκι για εκλογική «νοθεία» μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, περίπου το 49%, θα πάει στις κάλπες μέσα στο 2024. Περίπου τριάντα χώρες θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους, ενώ σε σχεδόν 20 άλλες προγραμματίζονται βουλευτικές εκλογές. Η ανησυχία για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διακύβευση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η «Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέδειξε την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη ως πρώτο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, ξεπερνώντας ακόμη και την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση αποκαλύπτει έναν κόσμο που «μαστίζεται από ένα δίδυμο επικίνδυνων κρίσεων: κλίμα και συγκρούσεις». Αυτές οι απειλές τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο ραγδαία επιταχυνόμενης τεχνολογικής αλλαγής και οικονομικής αβεβαιότητας.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στην Silvia Amaro του CNBC η Carolina Klint, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, μια εκ των συντακτών της έκθεσης.

Μάλιστα τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός, κατακερματισμένος κόσμος. Σύμφωνα με την έκθεση, τα επόμενα δυο χρόνια «ξένοι και εγχώριοι παράγοντες θα αξιοποιήσουν την παραπληροφόρηση για να διευρύνουν τις κοινωνικές και πολιτικές διαφορές». 

Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιες αναταραχές, όπως επίσης και να οδηγήσει σε λογοκρισία, εγχώρια προπαγάνδα και ελέγχους στην ελεύθερη ροή πληροφοριών.

Η έκθεση του WEF βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2023 με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.400 εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινδύνων και φορέων χάραξης πολιτικής. Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι ο συνδυασμός των κινδύνων “εξωθεί την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της” ενώ κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών δικλείδων έναντι των πλέον καταστροφικών αναδυόμενων κινδύνων.

Στους 10 κορυφαίους κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκεται επίσης ο πόλεμος και η οικονομική δυσπραγία.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι επικρατέστεροι κίνδυνοι για τα επόμενα δύο χρόνια όπως προέκυψαν από την έρευνα είναι κατά σειρά: παραπληροφόρηση , ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένοπλες συγκρούσεις. Στην πρώτη 10άδα περιλαμβάνονταν επίσης η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.

Για τα επόμενα 10 χρόνια, στο τοπ των ανησυχιών βρίσκονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα γεωπολιτικά συστήματα, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η έλλειψη φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση.

Με πληροφορίες από WEF, Ναυτεμπορική

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό