23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πέντε εταιρείες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας «Nomagas», συνολικά πέντε εταιρείες και συγκεκριμένα τέσσερις αλλοδαπές και μία εγχώρια (χωρίς να προσδιορίζονται ονόματα), υπέβαλαν αίτηση για την κατασκευή του αγωγού φυσικούό αερίουπου θα συνδέει την Ελλάδα με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η σχετική προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώθηκε την 1ηΦεβρουαρίου. Αν και η αρχική εκτίμηση κόστους του έργου είχε καθοριστεί στα 57,8 εκ. ευρώ, στο μεταξύ η ενεργειακή κρίση αύξησε το προβλεπόμενο ποσό στα 83,65 εκ.  ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία εξέτασης των προσφορών, ωστόσο, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει Ελλάδα και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς η ορισθείσα χρονική περίοδος υλοποίησης του έργου είναι 34 μήνες και ο προσδοκώμενος χρόνος ολοκλήρωσης προσδιορίζεται περί τα μέσα του 2025.

Όπως έχουν ανακοινώσει ο ΔΕΣΦΑ και η Nomagas, η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς διαδρόμους, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και στην ΕΕ.

Παράλληλα, το έργο ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό