15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πέθανε ο «πατέρας» του καραόκε σε ηλικία 100 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Πέθανε, σε ηλικία 100 ετών, ο Ιάπωνας δημιουργός του καραόκε, Shigeichi Negishi, όπως αποκάλυψε χθες, Πέμπτη, η κόρη του.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας με έδρα το Τόκιο ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αυτοματοποίησε και εμπορευματοποίησε το καραόκε το 1967 όταν κυκλοφόρησε το «Sparko Box» του.

Σύμφωνα με την κόρη του, Atsumi Takano, ο Negishi πέθανε στις 26 Ιανουαρίου από φυσικά αίτια, ενώ λίγες μέρες πριν είχε μία πτώση, από την οποία είχε τραυματιστεί.

Ο συγγραφέας Matt Alt, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον επιχειρηματία το 2018 για το βιβλίο του «Pure Invention: How Japan Made the Modern World» έγραψε τη νεκρολογία του κ. Negishi στη Wall Street Journal, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (14/3).

Παράλληλα, μοιράστηκε φωτογραφίες του θρυλικού εφευρέτη στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Shigeichi Negishi πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιαπωνία, όπου και το καραόκε κέρδισε τεράστια δημοφιλία κατά τις δεκαετίες 1970-1980, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα, στις περισσότερες ασιατικές χώρες.

Πλέον τα «KTV» (karaoke box), οι επιχειρήσεις δηλαδή με δωμάτια όπου παρέες μπορούν να τραγουδήσουν ιδιωτικά καραόκε, να πιούν το ποτό τους και να απολαύσουν το αγαπημένο τους γεύμα, βρίσκονται σε κάθε γωνιά χωρών όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, ενώ η συγκεκριμένη «μόδα» έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και σε μητροπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Ένιωθε μεγάλη υπερηφάνεια βλέποντας την ιδέα του να εξελίσσεται σε μια κουλτούρα διασκέδασης μέσα από την μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτόν, το γεγονός ότι πέρασε έναν αιώνα περικυκλωμένος από την οικογένειά του ήταν μεγάλη επιβράβευση», σχολίασε σχετικά η κόρη του.

Και ενώ η εφεύρεση του καραόκε έχει πιστωθεί ευρέως στον Ιάπωνα μουσικό Daisuke Inoue, ο οποίος κυκλοφόρησε το κουτί «8 Juke» το 1971, ήταν στην πραγματικότητα το Sparko Box του Negeshi που σηματοδότησε την πρώτη «τραγουδιστική» μηχανή που γνώρισε ο άνθρωπος τέσσερα χρόνια πριν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό