18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πέθανε ο δημιουργός του περίφημου «Μυτιληνιού λογισμικού», Χρήστος Βαλασέλης

Ειδήσεις Ελλάδα

Χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, στο σπίτι του στη Μυτιλήνη, από συνεργάτες του που τον αναζητούσαν, ο 49χρονος Χρήστος Βαλασέλης. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μεταφέρθηκε, διαγνώσθηκε ο θάνατός του από παθολογικά αίτια.

Ο Βαλασέλης, γνωστός στην τοπική κοινωνία της Λέσβου ραδιοφωνικός παραγωγός, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και διευθυντής του μοναδικού τηλεοπτικού σταθμού της Λέσβου Aeolos TV, ήταν γνωστός και σαν δημιουργός του λογισμικού ραδιοφωνικού αυτοματισμού Jazler που υποστηρίζει διάφορες μορφές ηχητικών αρχείων και μπορεί να υποστηρίξει εξωτερικές συσκευές. Το αυτοματοποιημένο αυτό πρόγραμμα αναπαραγωγής τραγουδιών και διαφημίσεων -το «Μυτιληνιό λογισμικό», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσε το πρόγραμμα του ο Χρήστος Βαλασέλης – υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τί κάνει ο Jazler

Ο Χρήστος Βαλασέλης είχε μιλήσει στο nisi για τον Jazler. Διαβάστε τί είχε πει:

«Στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε «άρπαξε», όπως λέει το μικρόβιο της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερς. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε. Είχε και έναν μικρό ερασιτεχνικό σταθμό κάτω από το εφηβικό του κρεβάτι! Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, ο Χρήστος Βαλασέλης συνειδητοποίησε ότι εκτός από τον Kiss Fm, τις μουσικές και τη μαγική ατμόσφαιρα των fm, του αρέσει η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής. Παράλληλα έχοντας αποκτήσει εμπειρία, αλλά και με την ευφυΐα του (σ.σ. που δεν παραδέχεται!) έφτιαξε ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους παραγωγούς με τον υπολογιστή.

Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα, όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας. Αυτό είναι το υπερ-πολύτιμο Jazler! Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να τον φτιάξει, αλλά το έκανε. Και το πρόγραμμα έχει και νονά! Τη φίλη του Χρήστου, την Εύα, με την οποία ήταν για καφέ όταν έγινε η… «βάφτιση». Της εξηγούσε τα προβλήματα που συναντούσε με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη. Και η βάφτιση ολοκληρώθηκε!

Όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, μεγάλα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Χρήστου. Αλλά το πρόγραμμα έχει βγει και εκτός Ελλάδας, όλα τα Βαλκάνια, η Ισλανδία, κοινοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον Jazler! «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης»!, λέει.

Και πώς το κατάφερε αυτό; Στις αρχές του 2000, επένδυσε πολλές από τις οικονομίες του στο Google: «Έδινα πολλά λεφτά το μήνα για να διαφημίζεται το πρόγραμμα. Και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε πολύ γνωστό στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν πουλούσε!» Γιατί… «ο Έλληνας το σνόμπαρε το πρόγραμμα. Έλεγε «Τι, θα αγοράσουμε πρόγραμμα από τον Μυτιληνιό;». Μέχρι που βγαίνει μια συνέντευξη του Χρήστου στον Αντ1, όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου απαντά ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά στο εξωτερικό. Και εκεί έγινε η αντιστροφή! «Α, να αγοράσουμε το ελληνικό το πρόγραμμα που πάει καλά στο εξωτερικό», έλεγαν οι Έλληνες αγοραστές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό