17.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πέθανε ο δεύτερος γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη σε ηλικία 111 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «έφυγε» από τη ζωή ο γηραιότερος άνδρας της Ιταλίας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 111 ετών.

Ο Tripoli Giannini, με το παρατσούκλι Tripolino, πέθανε στο σπίτι του στην περιοχή της Τοσκάνης και ήταν ο δεύτερος γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη, μετά τον André Ludwig, έναν Γάλλο που είναι 75 ημέρες μεγαλύτερος.

Ο γιος του Giannini, Romano, έγραψε στο Facebook: «Πίστευε ότι ήταν αθάνατος… Αντίθετα, στις 9.30 π.μ., την ημέρα του San Silvestro (Πρωτοχρονιά), πέθανε ο πατέρας μου Tripoli Giannini. Ήταν 111 ετών και 133 ημερών – ρεκόρ! Θα συναντήσει τη γυναίκα του, Τόσκα, τη μητέρα μου, που τον περίμενε για πάνω από 40 χρόνια».

Ο Giannini ήταν ένας από τους, ολοένα αυξανόμενους, αιωνόβιους πολίτες στην Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, υπήρχαν 22.000 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών το 2023 – ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε ποτέ. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες.

Ο Τζιανίνι, ο οποίος ανήκε στο σώμα πεζικού του ιταλικού στρατού, γεννήθηκε στην Cecina το 1912 και έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 111α γενέθλιά του τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι τα μυστικά της μακροζωίας του ήταν τα ελαφριά γεύματα, συνοδευόμενα πάντα με κρασί, η απουσία του άγχους και του καπνίσματος και το να αντιμετωπίζει την κάθε μέρα ως δώρο.

Η Σαρδηνία της Ιταλίας έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πέντε περιοχές στον κόσμο που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αιωνόβιων ανθρώπων, ενώ η ιταλική πόλη με τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 100 ετών είναι η Γένοβα στη Λιγουρία.

Κύριο συστατικό της μακροζωίας μεταξύ των Ιταλών θεωρείται εδώ και καιρό η μεσογειακή διατροφή.

Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς συμπίπτει με μια κατακόρυφη πτώση του ποσοστού γεννήσεων, ασκώντας πίεση στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2022, οι γεννήσεις στην Ιταλία έφτασαν το ιστορικό χαμηλό των 393.000, σύμφωνα με την Istat. Η Μελόνι δήλωσε ότι η αντιστροφή της τάσης του ποσοστού γεννήσεων ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της για το 2024, με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό