21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν κατά της ιλαράς λόγω του COVID-19

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς την στιγμή που ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να χάσουν τη λήψη εμβολίου κατά της ιλαράς. Οι εκστρατείες ανοσοποίησης της ιλαράς σε 24 χώρες έχουν ήδη καθυστερήσει όπως λέει, ενώ οι περισσότερες τείνουν να αναβληθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση – για να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν δραστηριότητες ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν να σταματήσουν οι κυβερνήσεις προσωρινά εκστρατείες προληπτικής εμβολιασμού όπου δεν υπάρχει ενεργό ξέσπασμα ασθένειας που μπορεί να προληφθεί από εμβόλια. Η πρωτοβουλία Measles & Rubella Initiative (M & RI), στην οποία  περιλαμβάνεται ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., η UNICEF, το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και  Π.Ο.Υ., συμφωνούν με αυτές τις συστάσεις και καλούν τις χώρες να συνεχίσουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των κοινοτήτων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι συστάσεις ζητούν επίσης από τις κυβερνήσεις να διεξάγουν προσεκτική ανάλυση κινδύνου-οφέλους όταν αποφασίζουν εάν θα καθυστερήσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, με δυνατότητα αναβολής όπου οι κίνδυνοι μετάδοσης COVID-19 κρίνονται απαράδεκτα υψηλοί.

Εάν γίνει η δύσκολη επιλογή παύσης του εμβολιασμού λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, τότε η πρωτοβουλία M&RI καλεί τους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παρακολούθηση μη εμβολιασμένων παιδιών, έτσι ώστε οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί να μπορούν να εφοδιάζονται με εμβόλια κατά της ιλαράς το συντομότερο δυνατό.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν πολλές απαιτήσεις στα συστήματα υγείας και στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια και πέρα από την απειλή του COVID-19, η παροχή όλων των υπηρεσιών ανοσοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της ιλαράς, είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών που διαφορετικά θα χάνονταν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια» επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πρωτοβουλία M&RI υποστηρίζει την ανάγκη προστασίας των κοινοτήτων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από το COVID-19 μέσω μιας παύσης μαζικών εκστρατειών, όπου οι κίνδυνοι της νόσου είναι υψηλοί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να χάσουν την ανοσία σε άλλες ασθένειες. Πρέπει να καταβληθούν επείγουσες προσπάθειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για να προετοιμαστούν για να καλυφθούν τα κενά ανοσίας που θα εκμεταλλευτεί ο ιός της ιλαράς, διασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα και ότι φτάνουν σε παιδιά και ευάλωτους πληθυσμούς, το συντομότερο δυνατό, για να κρατηθούν ασφαλείς.

Παρά το ότι υπάρχει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για πάνω από 50 χρόνια, τα περιστατικά ιλαράς αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και «σκότωσαν» περισσότερες από 140.000 ζωές το 2018, κυρίως παιδιών και μωρών.

Σε αυτό το ήδη επικίνδυνο περιβάλλον, οι προληπτικές και ανταποκρινόμενες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς έχουν σταματήσει ή αναβληθεί σε 24 χώρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19. Οι καμπάνιες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα το 2020 σε 13 επιπλέον χώρες ενδέχεται να μην υλοποιηθούν. Ως εκ τούτου, περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες, πολλά από τα οποία ζουν σε περιοχές με συνεχιζόμενες εκδηλώσεις ιλαράς, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την αναστολή προγραμματισμένων δραστηριοτήτων ανοσοποίησης. Αυτός ο κλιμακωτός αριθμός δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των βρεφών που μπορεί να μην εμβολιαστούν λόγω της επίδρασης του COVID-19 στις συνήθεις υπηρεσίες ανοσοποίησης. Ο κίνδυνος έκθεσης σε ιλαρά θα αυξάνεται καθημερινά και εάν η κυκλοφορία του ιού αυτού δεν σταματήσει τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές της ιλαράς.

Η πρωτοβουλία Measles & Rubella Initiative (M & RI) χαιρετίζει τον ηρωισμό των εργαζομένων σε θέματα υγείας και έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην παροχή σαφών, αξιόπιστων πληροφοριών, καθώς και προληπτικής και υποστηρικτικής φροντίδας εντός των κοινοτήτων τους. Γι αυτό και θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε υγειονομικούς εργαζόμενους και να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από τη μόλυνση και ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα βιώσιμα και λειτουργικά συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των παγκόσμιων επιδημιών, όπως επισημαίνει.

Τέλος, καλεί τις χώρες και τους τοπικούς ηγέτες να εφαρμόσουν αποτελεσματικές επικοινωνιακές στρατηγικές για να διασφαλίσουν ότι η προσφορά και η ζήτηση για εμβολιασμό παραμένει ισχυρή και να συμβάλουν στην εξασφάλιση υγιούς ζωής για κάθε παιδί, ειδικά σε αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό