17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πάνω από 1.000 οι νεκροί άμαχοι από όταν ήρθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν τεκμηριώσει ένα σημαντικό αιρθμό αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και άλλα βίαια περιστατικά στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία της χώρας οι Ταλιμπάν – παρά την σημαντική μείωση των απωλειών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), από τα μέσα Αυγούστου του 2021, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, και μέχρι τα τέλη Μαΐου, στη χώρα 3.774 θύματα αμάχων. Από αυτούς, 1.095 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.679 τραυματίστηκαν.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν τις προκλήσεις για την ασφάλεια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, σχολιάζει η έκθεση.  Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των επιθέσεων από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν έγιναν με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε «κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας, σχολείων και αγορών». Μεταξύ των νεκρών ήταν 92 γυναίκες και 287 παιδιά.

Αν και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν (το 2020 είχαν καταγραφεί 8.820 απώλειες αμάχων – συμπεριλαμβανομένων 3.035 νεκρών), οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας παραμένουν, κυρίως λόγω του Ισλαμικού Κράτους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις, σύμφωνα με την UNAMA, η οποία επεσήμανε ότι, αν και μειώθηκε ο αριθμός των βίαιων περιστατικών, αυτά είναι πιο αιματηρά.

«Τα στοιχεία της UNAMA υπογραμμίζουν όχι μόνο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και ότι παρατηρείται αύξηση των αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας μετά την 15η Αυγούστου του 2021, με μικρότερο αριθμό επιθέσεων να προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι επικεντρώνονται στην ασφάλεια της χώρας και έχουν εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον του ΙΚ τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ένας «σημαντικός αριθμός» των θανάτων προήλθε από επιθέσεις χωρίς ανάληψη ευθύνης ή σε επιθέσεις που η αποστολή του ΟΗΕ δεν μπορούσε να αποδώσει σε καμία ομάδα. Δεν έδωσε τον αριθμό αυτών των θανάτων.

Σε απάντηση στην έκθεση του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν σημείωσε ότι η χώρα αντιμετώπιζε προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη διάρκεια των δεκαετιών πολέμου, προτού αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν και βελτιώσουν την κατάσταση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό