18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πάνος Σκουρλέτης στο Βήμα: Οι δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης οφείλουν να υπερβούν στάσεις αυτοαναφορικές

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμπεριφορά της «βουβής» ψήφου και του μεγάλου, μέχρι στιγμής, ποσοστού των αναποφάσιστων, από το τελικό ύψος της συμμετοχής στις εκλογές και από τη στάση των νέων ψηφοφόρων» τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Βήμα. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών, στην συνέντευξή του, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει πλεονέκτημα σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι κ. Μητσοτάκης έχει συνειδητοποιήσει πως το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν υπάρχει στο ορίζοντα και παράλληλα προσθέτει, πως δεν υφίσταται ούτε και αυτό της πρωτιάς της ΝΔ. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η απλή αναλογική δίνει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη διαμόρφωση ισχυρών κυβερνήσεων συνεργασίας και τονίζει με έμφαση: «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή ευκαιρία».

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Ποια στοιχεία θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών;

Νομίζω πως στο τέλος της ημέρας ο κόσμος θα εκφρασθεί βάσει των προτάσεων κάθε κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα. Την οικονομία, την ακρίβεια, το πρόβλημα της στέγης, την υγεία υπό το πρίσμα της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, αλλά και για την εργασία, την εκπαίδευση, τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των προσοντούχων παιδιών μας. Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, απασχολούν με διαφορετική ένταση μεγάλες κοινωνικές ομάδες και θα καθορίσουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών την 21η Μαΐου. Πάνω σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα. Η διαχείριση που έκανε ήταν αναποτελεσματική και οι στρατηγικές που υιοθετεί διογκώνουν και ανακυκλώνουν παλαιά και νέα προβλήματα. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα θέματα της δημοκρατίας, όπως αναδείχθηκαν μέσα από το πρωθυπουργικό σκάνδαλο των υποκλοπών και την αποκάλυψη της «γύμνιας» του επιτελικού κράτους, έτσι όπως αναδείχθηκε μέσα από το έγκλημα των Τεμπών, εκτιμώ πως η πρωτιά της ΝΔ είναι ακατόρθωτη.

Βλέπουμε όμως τις μετρήσεις και η ΝΔ, όχι απλά αντέχει, είναι στην πρώτη θέση και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με απόσταση ασφαλείας. Τι είναι εκείνο που θα αλλάξει το κλίμα και θα σας δώσει την πρωτιά;

Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως, όπως και εσείς γνωρίζετε, τον ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε τον υποεκτιμούσαν οι δημοσκοπικές εταιρείες. Νομίζω πως σήμερα, περισσότερο από άλλες εποχές, έχουμε μια δομική αδυναμία των δημοσκοπικών εταιρειών να αποτυπώσουν τις πραγματικές εκλογικές τάσεις. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμπεριφορά της «βουβής» ψήφου και του μεγάλου, μέχρι στιγμής, ποσοστού των αναποφάσιστων, από το τελικό ύψος της συμμετοχής στις εκλογές και από τη στάση των νέων ψηφοφόρων. Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει πλεονέκτημα σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Δεν μπορώ να μην εστιάσω στα μετεκλογικά σενάρια. Βλέποντας και τις μετρήσεις, διαπιστώνει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συμπράξουν πολλοί. Με δεδομένη την άρνηση των άλλων κομμάτων, μήπως είναι συζήτηση στον αέρα τα περί προοδευτικής κυβέρνησης;

Η απλή αναλογική δίνει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη διαμόρφωση ισχυρών κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή ευκαιρία. Ο μόνος που θα βγει κερδισμένος αν δεν συγκροτηθεί μια τέτοια κυβέρνηση, θα είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι δεξιές πολιτικές του. Οι δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης οφείλουν να υπερβούν στάσεις αυτοαναφορικές.

Επειδή μιλάμε για τους δυνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον εμπιστεύεται. Πως λοιπόν θα συμμαχήσετε με έναν τέτοιο πολιτικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εστιάζει στα πρόσωπα αλλά στα προγράμματα. Στον κοινό προγραμματικό τόπο εστιάζουμε. Όποιος θέτει το σύνολο των απόψεών του ως προϋπόθεση για μια πιθανή συνεργασία, τότε την υπονομεύει εξ αρχής. Ας το πει και ας αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πείθει ή ποντάρετε στην αρνητική ψήφο στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει θετική ατζέντα;

Όπως σας είπα και πριν, τα πραγματικά επίδικα είναι αυτά που θα κρίνουν τις εκλογές. Εμείς από την πρώτη στιγμή εστιάσαμε στο πρόγραμμα. Εξάλλου, η πρόταση συνεργασίας που έχουμε καταθέσει θέλουμε να βασίζεται σε μια στέρεη και σαφή προγραμματική βάση με ισότιμους όρους. Τα λάθη και οι αποτυχημένες στρατηγικές της ΝΔ μπορεί να διαρρηγνύουν τη σχέση της ΝΔ με την κοινωνία, να εξοργίζουν τον κόσμο, αλλά δεν αρκούν για να μας δώσουν τη νίκη. Εμείς επιδιώκουμε μέσα από το πρόγραμμά μας να πάμε παραπέρα. Θέλουμε να μετατρέψουμε την οργή σε θετική πρόταση. Να εμπνεύσουμε, να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Η ζωντανή σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες είναι οξυγόνο για μια αριστερή-προοδευτική κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως έχετε διαπιστώσει, η προσπάθεια να πάει άλλου η ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης, πέρα και έξω από τα προγράμματα, χρεώνεται στη ΝΔ.

Οι νέοι είναι απογοητευμένοι και αν και πολιτικοποιημένοι, στέκονται, επιφυλακτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πως πρέπει να τους κερδίσετε τις τελευταίες ημέρες; Προλαβαίνετε;

Συμφωνώ μ’ αυτό που λέτε, πως οι νέοι χαρακτηρίζονται από τη δική τους πολιτικοποίηση, που διαμορφώνεται με βάση τα δικά τους βιώματα. Παρά την απόσταση που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις νεότερες γενιές και την «επίσημη» πολιτική, η νέα γενιά, έστω και με κριτική ματιά, παρακολουθεί και περιμένει μια διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γι’ αυτό και είναι πιο κοντά σ’ αυτόν σε σχέση με τη ΝΔ. Οι προτάσεις μας, οι αξίες μας, η αντίληψή μας για τα δικαιώματα, για τα κοινά αγαθά, για τη συμμετοχή, για τον πολιτισμό, συγκροτούν ένα διαφορετικό όραμα και μια διαφορετική προοπτική για την κοινωνία και για τις νέες και τους νέους. Μ’ αυτή την έννοια απαντούμε σε μια κατ´ αρχήν κριτική πως «όλοι είναι ίδιοι». Μια λογική που την καλλιεργεί πολλές φορές το ίδιο το κυρίαρχο σύστημα ως άμυνα απέναντι στην κριτική στάση των νέων ανθρώπων.

Μια εκτίμηση για τις εξελίξεις στο χώρο της ακροδεξιάς και εάν όσα έχουν συμβεί μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη.

Ο όλος σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη, σε σχέση με τον εκ δεξιών χώρο του, εξυπηρετούσε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή, πως θα μειώσει τις διαρροές της ΝΔ προς τα εκεί. Δεν ξέρω αν τελικά του γυρίσει μπούμερανγκ, θα δείξει η κάλπη. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως, ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες μας έλεγε πως θα παραδώσει αμέσως την εντολή που θα λάβει, τώρα λέει πως θα την κρατήσει. Σε ποιον θα απευθυνθεί, από τη στιγμή που αποκλείει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ; Θα συζητήσει με κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς που θα έχει ενδεχομένως μπει στη Βουλή; Θα επιχειρήσει με άλλους τρόπους να αποσπάσει βουλευτές άλλων κομμάτων; Μάλλον, τελικά, ο κ. Μητσοτάκης έχει συνειδητοποιήσει πως το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν υπάρχει στο ορίζοντα. Εγώ θα προσέθετα, όπως προείπα, πως δεν υφίσταται ούτε και αυτό της πρωτιάς της ΝΔ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό