20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Akio Toyoda οδηγεί το υδρογονοκίνητο Toyota GR Yaris σε ειδική του Βελγικού αγώνα του WRC

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Akio Toyoda, οδήγησε το υδργονοκίνητο πρωτότυπο GR Yaris H2 το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια ειδική του αγώνα του WRC στο Βέλγιο.
Ο Toyoda, όντας ενθουσιώδης οδηγός, έδειξε τις δυνατότητες του ειδικά προσαρμοσμένου πρωτότυπου, με τον τέσσερις φορές πρωταθλητή του WRC, Juha Kankkunen να κάθεται δίπλα του, ως συνοδηγός.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Toyota έδειξε το εν λόγω υδρογονοκίνητο πρωτότυπο σε δράση εκτός Ιαπωνίας, και μετά την επίδειξη των δυνατοτήτων του, ο Toyoda είπε:
Είμαι ευγνώμων στον Juha για την ευγένειά του που μου επέτρεψε να οδηγήσω. Με καθοδήγησε σε συγχρονισμό με την οδήγησή μου, κάνοντάς με να νιώθω άνετα. Οι δρόμοι ήταν σκληροί -όχι μόνο ολισθηροί αλλά και στενοί και οι επιφάνειές τους έμοιαζαν να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.
Ήταν σαν τους δρόμους στο Ράλι Ιαπωνίας και ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους αγώνες έχοντας κατά νου τους θεατές. Είχαμε επίσης ένα Toyota Mirai στο χώρο και πιστεύω ότι μπορέσαμε να αναδείξουμε στην Ευρώπη τις δυνατότητες του υδρογόνου ως επιλογή για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

Η Toyota παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2021 το GR Yaris που καίει υδρογόνο, ως πειραματική τεχνολογία για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο το υδρογόνο. Το υδρογόνο, σαν καύσιμο, οι δεξαμενές του και η διαδικασία ανεφοδιασμού του πειραματικού οχήματος είναι τα ίδια με αυτά του Mirai, ήτοι του εμπορικά διαθέσιμου ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου της Toyota.

Ωστόσο, ενώ το Mirai χρησιμοποιεί χημική αντίδραση στις κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας, το πειραματικό GR Yaris διαθέτει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με το υδρογόνο ως καύσιμο.
Ενώ η τεχνολογία κινητήρων καύσης υδρογόνου βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και πειραματισμού, που ξεκίνησε το 2017 και δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμπορική χρήση, o συγκεκριμένος κινητήρας έχει τοποθετηθεί σε ένα αγωνιστικό που βασίζεται στο πειραματικό υδρογονοκίνητο Corolla Sport και συμμετέχει στο πρωτάθλημα Super Taikuyu Series 2021 της Ιαπωνίας, με την ομάδα της Orc Rookie Racing.

Ο νέος κινητήρας της Toyota βασίζεται στον G16E-GTS του GR Yaris, στον τρικύλινδρο 1.618 κ.εκ κινητήρα, ο οποίος φέρει τροποποιημένο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και ψεκασμού, έτσι ώστε να μπορεί να καταναλώνει υδρογόνο αντί για βενζίνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό