18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Χατζηδάκης, το tik tok και οι λαθρέμποροι, το παγκόσμιο ρεκόρ του ΑΔΜΗΕ και το δίλημμα Σκυλακάκη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα βήματα…

Θυμάστε πριν από μήνες που ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε έναν «φετφά» προς το υπουργικό συμβούλιο και έλεγε ότι στα μέλη της κυβέρνησης να είναι μακριά από τον Τικ Τοκ; Ε, καμία σχέση! Κι ότι κάνει ο «πολυχρονεμένος» το ακολουθούν και οι οι υπόλοιποι! Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Και θυμήθηκα ένα παλιό σύνθημα – έγινε και τίτλος βιβλίου – που ήταν γραμμένο σε κάποιον αθηναϊκό τοίχο του κέντρου «εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος»!

Οχι μόνο στους γάμους!

Εδώ και μερικούς μήνες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κάθε Κυριακή «παίζει» με το Τικ Τοκ. Και χθες με αφορμή τον εντοπισμό μιάς κυρίας celebrity που εντοπίστηκε από την ΑΑΔΕ σε πλήθος περιπτώσεων φοροδιαφυγής στον γάμο της, έκανε τη σχετική ανάρτηση, λέγοντας πως «η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια!».

Οι λαθρέμποροι να δεις!

Αντιθέτως έχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Και επανέλαβε τα γνωστά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Περί POS, νέων ψηφιακών εργαλείων, κατάργηση των μετρητών στις αγορές ακινήτων και διάφορα τέτοια.

Και αναφέρει κι ένα ακόμη «ψηφίσαμε ήδη και ξεκινάμε να εφαρμόζουμε την πιο αυστηρή ρύθμιση που πέρασε ποτέ για το λαθρεμπόριο των καυσίμων». Δηλαδή οι λαθρέμποροι των καυσίμων περπατούν στο δρόμο τρέμοντας και πηγαίνουν τοίχο – τοίχο….

Κατέρρευσε

Εν τω μεταξύ στην κυριακάτικη πανηγυρική του ανάρτηση στο fb, ο κ. Μητσοτάκης απολαμβάνει το – ναπολεόντειο – μεγαλείο του! Λέει μεταξύ των άλλων ότι η ανεργία «κατέρρευσε» στο 9,2%. Μάλιστα.

Σχήμα οξύμωρο

Δεν μπορώ όμως να καταλάβω κάτι. Πως είναι δυνατόν η ανεργία να είναι στο 9,2% και να λείπουν και περί τις 400.000 θέσεις εργασίας από την αγορά; Αν εξαιρέσω ορισμένες κατηγορίες εξειδικευμένης εργασίας – που ζητούν οι επιχειρήσεις και υπάρχουν σε έλλειψη – κάτι δεν μου πάει καλά.

Κάτι συμβαίνει

Συνήθως η υψηλή ζήτηση θέσεων εργασίας μειώνει τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα των προαναφερόμενων. Τι συμβαίνει στην περίπτωση μας; Μήπως υπάρχει κάποιο θεματάκι με τις αμοιβές και κατά συνέπεια τις συνθήκες εργασίας;

Προσαρμογή

Μήπως με τις διακρατικές συμφωνίες εισαγωγής εργαζομένων ασκείται πίεση στην εγχώρια αγορά εργασίας για να προσαρμοστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων μ΄ αυτά που δίνουν οι επιχειρήσεις; Λέω μήπως! Εν τη αφελεία μου….

Το καλώδιο

Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Το υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Ariadne Interconnection» και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 1 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη από την διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας είναι πολλά: Ασφάλεια ηλεκτροδότησης και επάρκεια στο νησί, περιορισμός των εκπομπών αέριων ρύπων από τις ντιζελοκίνητες μονάδες που λειτουργούν εκεί, δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά με κόστος ίδιο με εκείνο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Ορόσημο

Η ηλεκτρική διασύνδεση πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί έτοιμη προς λειτουργία στο τέλος του 2025.

Σημαντικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί η πρόσφατη επιτυχής δοκιμαστική ηλέκτριση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου της διασύνδεσης, στην Πάχη Αττικής, από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Ariadne Interconnection και την Prysmian Group.

Όπως μαθαίνω, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και όπως σας έγραψε πριν ήταν επιτυχημένες.

Η δοκιμή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών για το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης, φέρνοντας ένα σημαντικό για τη χώρα έργο ακόμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Είχε προηγηθεί δοκιμαστική ηλέκτριση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου από την Ariadne Interconnection και τη Nexans τον Μάρτιο του 2023.

Το ρεκόρ

Συνολικά 1350χλμ. καλωδίων ισχύος και οπτικών ινών τοποθετημένα σε βάθος έως και 1200μ. από την επιφάνεια της θάλασσας συνδέουν πλέον την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Απομένουν πλέον οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής των σταθμών μετατροπής αλλά και η εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πόντιση κάτω από τη θάλασσα των δύο καλωδίων κατατάσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής στις τρεις βαθύτερες του κόσμου.

Πρόκειται για ρεκόρ!

Τελική ευθεία

Η επένδυση κατόπιν των προαναφερόμενων εργασιών και της προόδου τους βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ο ΑΔΜΗΕ μετά τη δολιοφθορά που κατήγγειλε σε εξοπλισμό για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την ακριβή χρονική καθυστέρηση. Λέγεται ότι ίσως απαιτηθεί κι ένας μήνας.

Έρευνα

Πάντως, μαθαίνω, ότι όλες οι αρμόδιες αρχές αστυνομικές, τοπικές και η κυβέρνηση έχουν πέσει πάνω από το έργο και ιδίως στη διερεύνηση της υπόθεσης της δολιοφθοράς αναζητώντας το κίνητρο.

Θετικό γεγονός και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πάροχοι

Σας είχαμε ενημερώσει από τον ΟΤ για το μεγάλο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι.

Ο ΕΛΥΚΩ είναι ο «κουμπαράς» του ποσού που συγκεντρώνεται από τις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να χρηματοδοτείται το ενεργειακό κόστος της ηλεκτροδότησης των νησιών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, «τραβούσε» χρήματα από τον ΕΛΥΚΩ ώστε να επιδοτεί τα τιμολόγια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το ταμείο πλέον είναι μείον… και οι πάροχοι που εισπράττουν και αποδίδουν τα ποσά στον Ειδικό Λογαριασμό έχουν βρεθεί να επιδοτούν από την τσέπη τους το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών, αφού η κυβέρνηση δεν έχει βάλει πίσω τα χρήματα.

Επιστολή

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παρόχων Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) απέστειλε και σχετική επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας πως το ποσό για την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου 2023 ανέρχεται στα 252 εκατ. ευρώ.

Και καλεί την ηγεσία του υπουργείου στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς μπορεί να λυθεί;

Είτε με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ, είτε με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με συνδυασμό και των δύο προαναφερόμενων επιλογών…

Μαθαίνω ότι σύντομα ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα κάνει γνωστές τις αποφάσεις της κυβέρνησης….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό