20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο υπουργός που σήκωσε τα χέρια ψηλά, τα βαφτίσια του FSRU, το αιολικό της ΔΕΗ ΑΝ και ο διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για μπαταρίες – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Περί ερανιστικών νομοσχεδίων

Μία διαφορετική τοποθέτηση έκανε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στη διάρκεια παρουσίασης του ερανιστικού νομοσχεδίου που έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση.

Ο κ. Σκυλακάκης επιδίωξε να απαντήσει στο παράπονο των βουλευτών για το ό,τι το συγκεκριμένο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο περιέχει πολλές και διαφορετικές διατάξεις. «Το παράπονο αυτό είναι εύλογο. Όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε νομοσχέδια που θα έχουν μόνο μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θα διαμορφώνουν πολιτικές για ολόκληρους τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεκάδες χιλιάδες σελίδες…

Ο υπουργός συνέχισε μιλώντας για μία «πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση στη χώρα: «Είναι εξαιρετικά λεπτομερειακή και σε επίπεδο μόνο νόμων -αφήνω τα Προεδρικά Διατάγματα και τις κανονιστικές αποφάσεις. Έχει δεκάδες χιλιάδες σελίδες και πάρα πολύ λεπτομερειακές ρυθμίσεις, καθιστώντας αναγκαία -κατά καιρούς- για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης την παρουσία και ερανιστικών νομοσχεδίων. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Σε αυτή προσθέστε και κάτι ακόμη, το γεγονός ότι η δημόσια διοίκησή μας ερμηνεύει -κατά κύριο λόγο- στενά το νόμο…», σημείωσε χωρίς βέβαια να πει κάτι καινούργιο αλλά η περιγραφή που κάνει αφήνει τους ακροατές εμβρόντητους με δεδομένο το ό,τι ο κ. Σκυλακάκης είναι ένας πολιτικός που νομοθετεί και κανονικά θα έπρεπε να βρει δρόμο και για την αντιμετώπιση της τόσο πολύπλοκης νομοθεσίας.

Το παράλογο

Εξίσου αφοπλιστική είναι και η επόμενη αναφορά του υπουργού σχετικά με το γραφειοκρατικό τέρας: «Εγώ έχω μία εμπειρία τώρα αρκετών ετών πραγματικής διοίκησης και υπάρχουν περιπτώσεις που σου λέει η Διοίκηση, αυτό το νόμο δεν μπορώ να τον εφαρμόσω, φέρτε άλλο νόμο. Σας φαίνεται τελείως παράλογο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε: «Αλλά το έχω ακούσει τουλάχιστον επτά φορές στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών ως Αναπληρωτής Υπουργός και υποπτεύομαι ότι θα το ακούσω και πολλές ακόμη στο επόμενο διάστημα».

Η κατάληξη

Και ποια είναι η κατάληξη των λεγόμενων του υπουργού, που φανερώνει και την αδυναμία της πολιτείας;

Αποκαλύπτεται παρακάτω: «Αυτό, δυστυχώς μας αναγκάζει να φέρνουμε και νομοσχέδια με επιμέρους λεπτομερειακές ρυθμίσεις και κατανοώ τη δυσφορία της εθνικής αντιπροσωπείας όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα νομοσχέδια. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα της ζωής, την οποία δυστυχώς αν πρόκειται να ασκούμε εύρυθμα διοίκηση και πολιτικές δεν μπορεί παρά να την έχουμε…» κατέληξε σηκώνοντας προφανώς τα χέρια ψηλά…

—-

O «Ορφέας»

Ένα μικρό παρασκήνιο κρύβει το story που δημοσίευσε χθες ο ΟΤ και αφορούσε στο ταξίδι του FSRU Αλεξανδρούπολης από τη Σιγκαπούρη, όπου ναυπηγήθηκε μέχρι το λιμάνι του Έβρου.

Το δεξαμενόπλοιο της Gastrade που μετεσκευάστηκε για να μετατραπεί σε πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου είχε αποφασιστεί να ονομαστεί «Ορφέας».

Στην πορεία, όμως, τη διαδρομής από τη ναυπήγηση του μέχρι την εκκίνηση του μακρινού του ταξιδιού το όνομα άλλαξε. Και φέρει το «Αλεξανδρούπολις».

Οι μέτοχοι αποφάσισαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα προς τιμή της ακριτικής πόλης αλλά και για να συμβολίσουν την ενεργειακή αναβάθμισή της.

ΔΕΗ ΑΝ.

Θα μείνω στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος πραγματικά τρέχει με ασύλληπτες ταχύτητες.

Και ιδίως στον τομέα των ΑΠΕ, όπου οι εταιρείες επενδύουν και αναπτύσσουν μικρά, μεγάλα αλλά και εμβληματικά έργα.

Με τον τρόπο αυτό κινείται και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ ΑΝ.), η θυγατρική της ΔΕΗ.

Το αιολικό «Κουκούλι»

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η εταιρεία προχωρά με ταχύτητα την κατασκευή του συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 40 MW στη θέση Κουκούλι στη Δυτική Μακεδονία.

Έχει ολοκληρώσει, λοιπόν, μέρος του και συγκεκριμένα το πάρκο που απαρτίζεται από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος των 4,2 MW η κάθε μία.

Η ενεργειακή απόδοση του συμπλέγματος ανέρχεται στις 28 GWh ετησίως και με αυτό επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 23.000 τόνους ετησίως.

Αποθήκευση ενέργειας

Βέβαια, όσα αιολικά και φωτοβολταϊκά να έχει μία αγορά τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, δεν είναι εφικτό να διαχέονται χωρίς τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη κάνει τον πρώτο διαγωνισμό για την ενίσχυση τέτοιων έργων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπεγράφη χθες  από τη διοίκηση της ΡΑΑΕΥ και σήμερα θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού για την στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών), συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ (MW),  η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρονοδιάγραμμα.  Προ δεκαπενθημέρου είχε υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία καθόρισε το ύψος της  επενδυτικής ενίσχυσης που θα λάβουν οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης που θα επιλεγούν από την δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW) αντί 200.000 €/MW που προβλεπόταν στον πρώτο διαγωνισμό.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από όλους τους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, όπως ήταν άλλωστε και κατά τον πρώτο διαγωνισμό του Αυγούστου (για  400 MW), οπότε είχαν υποβληθεί 89 προτάσεις, συνολικής ισχύος 3,2 GW. Τελικά είχαν προκριθεί  12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση να πιάνει τότε τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Ο τρίτος διαγωνισμός  θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό