16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ημερίδα κατά της βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πρέπει να υπάρχει ηρεμία, γιατί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης

Ιδιαίτερα θετική υποδοχή από τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας βρίσκουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα με τις οποίες παρέχεται προστασία σε γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ, και γενικά σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από πράξεις βίας που ασκούνται εναντίον τους. Αυτά διατυπώθηκαν με πολύ καθαρό τρόπο στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». 

«Στην κυβέρνηση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου, θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όταν ασκούν το λειτούργημά τους ή περιθάλπονται. Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική, και θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά, γιατί οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. 

Επισημαίνοντας ότι όσοι ασκούν βία θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, ο κ. Φλωρίδης πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, ας το σκέφτονται πάρα πολύ όλοι αυτοί που έχουν στο μυαλό τους να διαπράξουν τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ γιατί στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει ηρεμία, γιατί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και επομένως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας, είτε είναι λεκτικές είτε σωματικές. Γι’ αυτό, αυτό που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό». 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η βία «πρέπει να παταχθεί πριν να διογκωθεί και φτάσει τις διαστάσεις που έχει σε άλλα σημεία του πλανήτη, για έναν και κύριο λόγο: η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών. Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στόχος όλων είναι ο μηδενισμός των περιστατικών βίας. «Οι συνθήκες στα νοσοκομεία πρέπει να βελτιωθούν, προσλήψεις στα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αλλά πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό και την κυβέρνηση που στάθηκε δίπλα μας σ’ αυτό το αίτημά μας, να γίνει αυτό το αδίκημα ιδιώνυμο» ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό