24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο «τυφώνας Κασσελάκη», η συνάντηση των πρωτοκλασσάτων του ΣΥΡΙΖΑ και το ομόλογο της ΔΕΗ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

«Τυφώνας»

Χθες ήταν η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση του Εβρου και της Πάρνηθας. Αύριο είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση τους. Όλα αυτά έχουν τα έχει σαρώσει πλέον  – επικοινωνιακά – ο «τυφώνας Κασσελάκη»!

Ενδιαφέρον

Δεν υπάρχει πουθενά ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση. Αιφνιδίως όλο το μιντιακό σύστημα και τα social media – κατά κύριο λόγο – συζητούν για το νεαρό και επιτυχημένο ομογενή επιχειρηματία που έχει δηλώσει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και εκεί λοιπόν που η εσωκομματική εκλογική διαδικασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ας μην το ξεχνάμε αυτό! – κινούνταν υποτονικά, σέρνονταν στην κυριολεξία, ξαφνικά απέκτησε ενδιαφέρον….

Χ

Και τι ενδιαφέρον! Η πιο δημοφιλής ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) είναι η υποψηφιότητα του κ. Στέφανου Κασσελάκη – που όπως έγραψε κάποιος ευφυώς προέρχεται από τις «εργατικές πολυκατοικίες της Εκάλης»!

Δημοσιότητα

Όπως μου έλεγε ένας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δεν πρόκειται να στηρίξει τον πέμπτο υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «αυτό είναι καλό, γιατί οι εκλογές αποκτούν ισχυρή δημοσιότητα και μπορεί να φέρει καινούργιο κόσμο στη ψηφοφορία». Πιθανόν. Διότι η εκλογή του νέου προέδρου, όπως σας έχω ενημερώσει, είναι συνάρτηση του αριθμού των ψηφοφόρων, αλλά και των επιπέδων –  πολιτικής – συνείδησης και προέλευσης. Και φυσικά της ηλικίας.

Ηλικία

Διότι είναι προφανές ότι ένας αριστερός ψηφοφόρος άνω των 40 ετών – με την σχετική πολιτική διαδρομή – δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει τον κ. Κασσελάκη. Αντιθέτως ένας ψηφοφόρος ηλικίας από 25 ως και 35 ετών, που η πρώτη του πολιτικοποίηση ήταν στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι πιθανόν να προβληματιστεί μεταξύ της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου και του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Και ίσως ο πέμπτος υποψήφιος να τον κερδίσει, διότι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι εκπροσωπούν το κόμμα που ηττήθηκε! Εφόσον φυσικά η τρομακτική δημοσιότητα μεταφραστεί και σε συμμετοχή.

Απώλειες

Κι όπως σας έχω ενημερώσει ήδη και η κυρία Αχτσιόγλου, αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς μετρούν απώλειες. Μου έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παππάς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πάλεψε σκληρά για να βοηθήσει στην εκλογή της κυρίας Ραλλίας Χρηστίδου. Με τίμημα την διάρρηξη των σχέσεων του με τον δικηγόρο κ. Γιάννη Ματζουράνη, o οποίος και δεν εκλέχθηκε. Ε, η κυρία Χρηστίδου στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη!

Εμπόδια

Επίσης είναι προφανές ότι τα επιτελεία και οι κατά τόπους επιρροές των τεσσάρων υποψηφίων έχουν θορυβηθεί από τη νέα υποψηφιότητα – δεν είναι μικρό πράγμα από το πουθενά η δημιουργία «πολιτικού γεγονότος», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά κεντρικό στέλεχος του κόμματος. Και με τους τοπικούς μηχανισμούς που διαθέτουν προσπαθούν να εμποδίσουν την εμφάνιση του (πχ Θεσσαλονίκη). Αναμενόμενο. Τα αντανακλαστικά επιβίωσης είναι ισχυρά!

Ο κ. Π. Πολάκης

Όπως αντιλαμβάνεστε μετά από όλα αυτά η συγκέντρωση των 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι περίπατος. Μου λένε ότι μεταξύ των υπογραφών, χωρίς να αποκλείεται να είναι και πρώτος, θα είναι ο κ. Παύλος Πολάκης, αλλά και ο κύκλος επιρροής του στο κορυφαίο όργανο του κόμματος. Κι όχι μόνο. Εξάλλου, στον Τομέα της Διαφάνειας – δηλαδή από εκεί που έβγαιναν τα σκάνδαλα της κυβέρνησης προεκλογικά – ήταν το δεξί του χέρι!

Συνάντηση

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετά από τα κεντρικά στελέχη του κόμματος που έχουν επιρροή – κυρίως από την παλιά προεδρική πλειοψηφία – δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Πρόκειται, μου λένε, μετά από το Σάββατο – που θα συνέλθει και θα ολοκληρωθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και όχι στο Σπόρτιγκ – να συναντηθούν και να συζητήσουν για το τι θα πράξουν στις εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι η κυρία Ολγα Γεροβασίλη, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, η κυρία Ρένα Δούρου, ο κ. Νίκος Σκορίνης και ο κ. Παναγιώτης Ρήγας.

«Α»

Πάντως ο κ. Κασελάκης – επικοινωνιακά προς το παρόν – έχει «μαζέψει όλο το χαρτί» έστω κι αν το «Α» στο ΣΥΡΙΖΑ το λέει Ανασυγκρότηση και όχι Αριστερά! Σημεία των καιρών είναι αυτά….

—————

Το ομόλογο της ΔΕΗ

Θυμάστε τα ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η ΔΕΗ το 2021;

Η καινοτομία τους, για να σας βοηθήσω ήταν οι ρήτρες βιωσιμότητας που περιείχαν.

Αν η δημόσια εταιρεία δεν πιάνει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 οι εκδόσεις επιβαρύνονται με πέναλτι…

Όπως μας θυμίζει το Green Tank sύμφωνα με τα δύο πρώτα ομόλογα συνολικού ύψους 775 εκ. ευρώ, οι εκπομπές από τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ θα έπρεπε να μειωθούν κατά 40% το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ η ρήτρα βιωσιμότητας του τρίτου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκ.ευρώ, επέβαλε μείωση κατά 57% το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Ο στόχος του 2022

Με βάση τα δεδομένα του ΣΕΔΕ για όλες τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ το 2022 οι συνολικές εκπομπές ήταν 14.92 εκ. τόνοι, μια μείωση της τάξης του 35.3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 (23.09 εκ. τόνοι), περίπου 4.7 ποσοστιαίες μονάδες ή 1.07 εκ. τόνους CO2 μακριά από τον στόχο του -40% (13.85 εκ. τόνοι) που αντιστοιχεί στη ρήτρα βιωσιμότητας των δύο πρώτων ομολογιακών δανείων.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι μεσολάβησε η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη της διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας.

Η πρόοδος

Σχετικά με το τρίτο ομολογιακό δάνειο που αφορά την κλιματική επίδοση της ΔΕΗ το 2023, λέει το Green Tank οι εκπομπές των θερμικών μονάδων της επιχείρησης για τους επτά πρώτους μήνες του 2023 εκτιμώνται σε 6.57 εκ. τόνους, σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας. Επιπλέον εμφανίζονται μειωμένες κατά 25%  συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022, όταν οι συνολικές εκπομπές των σταθμών της ΔΕΗ ήταν  8.76 εκ. τόνους. Παρά την πρόοδο αυτή όμως και δεδομένου ότι η ρήτρα βιωσιμότητας του -57% απαιτεί τον περιορισμό των εκπομπών στους 9.93 εκ. τόνους για όλο το 2023, ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει στην επιχείρηση ως το τέλος του έτους είναι 3.36 εκ. τόνοι. Συνεπώς, μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει ξοδέψει το 66.1% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους. Αν συνεχίσει να εκπέμπει με τον ίδιο ρυθμό, τότε θα εξαντλήσει τον προϋπολογισμό άνθρακα των θερμικών της μονάδων τον Νοέμβριο, ένα μήνα πριν το τέλος του έτους. «Ωστόσο είναι εμφανής η πρόοδος της ΔΕΗ σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους όπου προβλεπόταν εξάντληση του «αποθέματος» εκπομπών της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο», σημειώνει το Green Tank.

Κάτι μου λέει πως η εταιρεία θα πιάσει τον στόχο του ομολόγου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό