28.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Ο Τσίπρας περνά στο «σκληρό ροκ» μετά την ήπια αντιπολίτευση – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν προφανές ότι η συζήτηση στην Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για επάνοδο στην επόμενη φάση της υγειονομικής κρίσης, θα έδινε και το αντιπολιτευτικό στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία παρά την κριτική και τον έλεγχο που άσκησε το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές ακολούθησε μια μετριοπαθή στάση, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε και επίδικο θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εφιάλτης της ύφεσης, η αβεβαιότητα στην οικονομία και η πολιτική αμηχανία

Η εικόνα όμως πλέον που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτεί επιστροφή στο «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες» στην μάχη κατά του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς τον «αγνώμονα» διότι, όπως είπε, δεν αναγνωρίζει την στάση της αντιπολίτευσης («Να σας ανάψουμε κανένα κερί, να κάνουμε και κανένα τάμα να σας έχει καλά η Παναγία…», του είπε δηκτικά).

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρώτη φάση της πανδημίας: «Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης», περιορίστηκε να πει, αν και παραδέχθηκε ότι το αυτονόητο στην χώρα μας συχνά είναι «αγαθό εν ανεπαρκεία».

Ξεκαθάρισε όμως ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το αυτονόητο δεν αρκούσε και δεν αρκεί, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης». «Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα και τα γλιτώσαμε, προς ώρας τουλάχιστον», τόνισε «και όχι επειδή εσείς τους εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας», είπε στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν ήταν αυτονόητο. Δεν θα δεχθώ ότι ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη», του είπε ο κ. Μητσοτάκης διερωτώμενος «τι θα γινόταν αν;» (υπονοώντας αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα). «Δεν θα το μάθουμε ποτέ, ευτυχώς», είπε, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι ο λόγος του «είναι καθρέφτης της πολιτικής σας αμηχανίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία», προκειμένου να περάσει ρυθμίσεις «που ευνοούν τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς φίλους σας, όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που τις υποδείξεις του εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια».

Κατήγγειλε μάλιστα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι προσπαθούν να εγκαταστήσουν «ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας», όπως είπε χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για την «η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού». Και σημείωσε ότι «αν στο πεδίο της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τις προσλήψεις και την ενίσχυση του ΕΣΥ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αμφισβήτησε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, κατήγγειλε τα μέτρα για την εργασία ως «μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», ενώ μίλησε για «κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων».

Ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων στις 18 Μαίου, υπονόησε ότι το ρίσκο που ανέλαβε η κυβέρνηση «οφείλεται, το πιθανότερο, στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα».

Οι επικρίσεις του κ. Τσίπρα για «ολοκληρωτισμό» κλπ. προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού: «Μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλαχτοι. Αυτός είναι ο Τσίπρας», σχολίασε, καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει το θάρρος «να πιστώσει και στην κυβέρνηση πράγματα που έγιναν στην χώρα». «Δεν μικραίνετε την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά αλλά συνολικά τη χώρα», του είπε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας τον ότι αν πίσω από την κριτική του εκπέμπεται ένα «θα σας περιμένουμε στην γωνία αν αποτύχετε», τότε να ξέρει ότι «η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος επιλέξει κάτι τέτοιο θα είναι εκτός εποχής».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι άλλο μια επιστημονική διαφωνία και άλλο να δούμε το θέμα ως ευκαιρία για «πολιτική σπέκουλα». «Υπάρχουν σοβαροί λόγο που συντρέχουν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Προχωράμε στο άνοιγμα έχοντας διασφαλίσει λιγότερο συγχρωτισμό. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτρέψουμε το άνοιγμα. Οι εισηγήσεις ήταν για πιο άμεσο άνοιγμα των σχολείων», διευκρίνισε, ενώ είπε οι τελικές για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ληφθούν περί τις 20 Μαίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν κάνουμε το κεφαλιού μας ούτε πειράματα», τονίζοντας ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση των επιστημόνων και αν χρειάζεται αναπροσαρμογή του σχεδίου «τότε εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε».

Η κριτική του κ. Τσίπρα συμπεριέλαβε και το θέμα των voucher εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του παριστάμενου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση: «Βλέπω τον κ. Βρούτση, κάθεται δίπλα σας αμίλητος. Εδώ μιλάμε για κορυφαίο θράσος. Τον κρατάτε τον ψεύτη», είπε ενώ απαντώντας στους υπαινιγμούς του κ. Μητσοτάκη τι θα γινόταν στην χώρα αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, του είπε: «Θα σας πω εγώ τι θα γινόταν. Δεν θα υπήρχε υπουργός Ανάπτυξης που την ώρα της κρίσης θα έβγαινε και θα έλεγε ότι είναι φυσική ροπή της αγοράς η αισχροκέρδεια και δεν χρειάζεται διατίμηση. Δεν θα υπήρχε υπουργός να στήνει δουλίτσες. Δεν θα πήγαιναν 30 εκατομμύρια ευρώ για τεστ στους ιδιώτες, Δεν θα είχαμε υπουργό σαν τον κ. Βρούτση να κάνει δουλειές με κέντρα κατάρτισης. Θα επιδοτούσαμε την εργασία και θα στηρίζαμε την κοινωνία από το “μαξιλάρι” που εμείς δημιουργήσαμε γιατί τώρα είναι η ώρα της ανάγκης». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω το πρόγραμμα για την κατάρτιση των επιστημόνων «διότι πράγματι δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση», επισημαίνοντας ότι «αν υπάρχει υποψία σκανδάλου αυτή βαραίνει περισσότερο εσάς, διότι εμείς δεν τα δώσαμε τα λεφτά» και εξήγγειλε διορθώσεις στην «προβληματική αγορά» της κατάρτισης. «Έχουμε το θάρρος να λέμε λάθος και το διορθώνουμε», είπε σχετικά.

Ολα τα μέτρα «σωσίβιο» για επιχειρήσεις, εργαζομένους – 24 δισ. ευρώ για έξοδο από το οικονομικό lockdown

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό