21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο «τουρισμός» για λόγους αισθητικών επεμβάσεων σκοτώνει

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, 93 Αμερικανοί έχουν πεθάνει μετά από αισθητική χειρουργική επέμβαση στη Δομινικανή Δημοκρατία από το 2009. Οι περισσότεροι από τους πρόσφατους θανάτους αφορούσαν σε διαδικασία ανόρθωσης των γλουτών, γνωστή ως «Brazilian butt lift.» 

Η εν λόγω επέμβαση έχει αυξημένη δημοτικότητα ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες, οδηγώντας στο θάνατο ανθρώπους και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια έκθεση που εκδόθηκε πρόσφατα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) των Η.Π.Α. δεν μπορούσε να ξεχωρίσει πόσο συνηθισμένοι είναι αυτοί οι θάνατοι ή αν απλά είναι πιο συνηθισμένοι στη Δομινικανή Δημοκρατία. 

Cosmetic surgery in the Dominican Republic resulted in the deaths of 93 Americans since 2009, according to a CDC Morbidity and Mortality Weekly Report published yesterday; many recent deaths resulted from the Brazilian butt lift. https://t.co/DljFdgMFjU

— Global Health NOW (@ghn_news) January 26, 2024

Η έρευνα προτείνει τα βήματα που θα πρέπει να εξετάζουν οι «ιατρικοί τουρίστες» πριν ταξιδέψουν για να κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις. 

«Ενημερωθείτε σχετικά με το ποιος κάνει την επέμβαση, τα προσόντα του χειρουργού και αν οι εγκαταστάσεις είναι ικανές για να φιλοξενήσουν τη διαδικασία αλλά και τη μετεγχειρητική φροντίδα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Δρ Μάθιου Χάντσον, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.

Η «βραζιλιάνικη μέθοδος ανόρθωσης γλουτών» περιλαμβάνει την έγχυση λίπους. Η έκθεση περιλάμβανε λεπτομέρειες για 24 από τους θανάτους και οι περισσότεροι ήταν αποτέλεσμα της εισόδου λίπους ή θρόμβων αίματος στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος. 

Οι επιπλοκές από την αισθητική χειρουργική δεν είναι μοναδικές στη Δομινικανή Δημοκρατία. Αναφορές θανάτων μετά από αισθητικές επεμβάσεις έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως λίγο πιο συχνά στην πολιτεία της Φλόριδας. Το CDC εξέδωσε μια ξεχωριστή έκθεση σχετικά με 15 περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων σε γυναίκες που πήγαν σε κέντρο αισθητικής χειρουργικής στη Φλόριδα το 2022. 

Αναφορές έχουν έρθει και από το Μεξικό, όταν Αμερικανοί ασθενείς προσβλήθηκαν από μυκητιασική μηνιγγίτιδα αφού υποβλήθηκαν σε ανάλογες αισθητικές επεμβάσεις στην πόλη Ματαμόρος. Δύο κλινικές έκλεισαν οριστικά μετά την αναφορά δώδεκα θανάτων. 

Η περίπτωση του Άγιου Δομίνικου

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι ευρύτερα γνωστή ως ένα νησιωτικό μέρος διακοπών και ορισμένοι γιατροί εκεί διαφημίζονται στις ΗΠΑ, προσφέροντας εμφυτεύματα στήθους, λιποαναρρόφηση και άλλες επεμβάσεις σε χαμηλότερες τιμές. Μετά την αύξηση των θανάτων στις ΗΠΑ το 2019 και το 2020, η πρεσβεία επικοινώνησε με το CDC, το οποίο διερεύνησε τις υποθέσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας της Καραϊβικής. 

Κατεγράφησαν συνολικά 93 θάνατοι Αμερικανών πολιτών που σχετίζονται με αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις από το 2009 έως το 2022, ή κατά μέσο όρο περίπου επτά το χρόνο. Όλοι εκτός από έναν άντρα ήταν γυναίκες, ενώ, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους συνέβησαν από το 2019 και μετά, γεγονός που συμπίπτει με την αυξανόμενη δημοτικότητα της ανόρθωσης γλουτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 29.000 από αυτές τις επεμβάσεις έγιναν το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών. 

Οι κίνδυνοι

Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την αφαίρεση λίπους από τους γοφούς, το κάτω μέρος της πλάτης και τους μηρούς. Το λίπος στη συνέχεια εγχέεται στους γλουτούς για να αλλάξει το σχήμα και συχνά το μέγεθος. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το λίπος που εγχέεται πολύ βαθιά στο σώμα και μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να μπλοκάρει βασικές αρτηρίες ή φλέβες. 

«Τα αρχεία των αυτοψιών δείχνουν ότι αυτή ήταν η αιτία θανάτου για 11 από τους 20 θανάτους», ανέφερε ο καθηγητής Χάντσον. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό