18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Τζέιμς που έμαθε από τον Σπανούλη και το προσπέρασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιστορία γράφτηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαρτίου, όταν και ο Μάικ Τζέιμς με ένα μακρινό σουτ δύο πόντων κατά τη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα της Μονακό με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, ξεπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη στην 1η θέση της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα χρονικά της Euroleague.

Ο Αμερικανός, πολύπειρος πλέον, σκόρερ δέχτηκε το standing ovation από όσους βρίσκονταν στο «Salle Gaston Medecin», 3:53′ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα με την σερβική ομάδα. Ο Τζέιμς είχε πλέον περάσει στο «πάνθεον» με την απόλυτη κορυφή των σκόρερ της διοργάνωσης, ξεπερνώντας έναν άλλοτε αντίπαλό του στα παρκέ, έναν σωστό θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και κυρίως έναν εμπνευστή για τον ίδιο.

Δεν είναι άγνωστο πλέον, όπως και ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο BasketNews, πώς αν υπάρχει κάτι που έχει αντιγράψει από τον Βασίλη Σπανούλη, είναι μεταξύ άλλων το πλάγιο δεξί βήμα που του επιτρέπει να σουτάρει έχοντας κερδίσει έναν ικανοποιητικό χώρο απέναντι από τον αμυντικό του. Κίνηση την οποία εφάρμοζε κατά κόρον ο νυν προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, πετυχαίνοντας ουκ ολίγα μεγάλα καλάθια, ακόμα και νικητήρια ή καθοριστικά στην έκβαση των αγώνων.

Με την ίδια ακριβώς κίνηση λοιπόν, ο Μάικ Τζέιμς ευστόχησε στο ιστορικό καλάθι που του έδωσε την πρωτοκαθεδρία των σκόρερ της EuroLeague. Με ένα πλάγιο δεξί βήμα, ένα δεξί step-side, κίνηση κατατεθέν τόσο για τον ίδιο όσο και για αυτόν τον οποίο μελέτησε, τον Βασίλη Σπανούλη.

Το δεξί… side-step και μία «μίμηση» κορυφής

Ωστόσο, ο… συμβολισμός της όλης ιστορίας, δεν σταματά εδώ καθώς ο Kill-Bill είχε πετύχει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το δικό του ιστορικό καλάθι όταν είχε «σπάσει» το εν λόγω ρεκόρ. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Ιανουαρίου του 2020, όταν ο Ολυμπιακός, υποδεχόμενος την Φενέρμπαχτσε, είχε φροντίσει να κατακλύσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατόπιν μαζικής παρουσίας των φιλάθλων του, οι οποίοι ήθελαν να είναι παρόντες στην επικείμενη ιστορία που θα έγραφε ο θρύλος της ομάδας.

Με 2:39′ να απομένουν για το φινάλε του αγώνα, ο Σπανούλης πραγματοποιεί το περίφημο step-side προς τα δεξιά απέναντι στον Ντέρικ Γουίλιαμς και ευστοχεί σε τρίποντο που αναγκάζει το ΣΕΦ να «σηκωθεί στο πόδι». Το ρεκόρ δεν συνδυάστηκε με νίκη, αλλά η ιστορία γράφτηκε και έμεινε άκρως ανεξίτηλη στην κορυφή της λίστας των σκόρερ, μέχρι να έρθει ο Μάικ Τζέιμς 4 χρόνια και 65 μέρες αργότερα για να πάρει την απόλυτη κορυφή από τον μεταξύ άλλων, εμπνευστή του, καταγράφοντας μέχρι στιγμής 4.464 πόντους έναντι 4.455 του Έλληνα «μύθου».

Αλέκος Χρυσικόπουλος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό