21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο συνιδρυτής της OceanGate απορρίπτει την κριτική

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Γκιγιέρμο Σόνλαϊν, συνιδρυτής της OceanGate, απέρριψε την κριτική στην εταιρεία για τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο ίδιος έφυγε από την την εταιρεία πριν από 10 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, είπε ότι όσοι σχολιάζουν την ασφάλεια του Τιτάνα, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξισώνουν την πιστοποίηση με την ασφάλεια και αγνοούν τα 14 χρόνια ανάπτυξης του υποβρυχίου Τιτάν», λέει.

«Οποιοσδήποτε εμπειρογνώμονας που ασχολείται με το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κάμερον, θα παραδεχτεί επίσης ότι δεν ήταν παρών στον σχεδιασμό του υποβρυχίου, στον σχεδιασμό για τη μηχανική του υποβρυχίου, για την κατασκευή του υποβρυχίου και σίγουρα όχι για το αυστηρό πρόγραμμα δοκιμών που πέρασε το υποβρύχιο».

Ο κ. Σόνλαϊν δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τραγική απώλεια για την κοινότητα της εξερεύνησης των ωκεανών», αλλά οποιοσδήποτε εργάζεται στα βάθη των ωκεανών «γνωρίζει τον κίνδυνο να λειτουργεί κανείς υπό τέτοια πίεση και ότι ανά πάσα στιγμή… διατρέχει κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να ξεπεράσουν τους ρυθμιστικούς κανόνες και ότι οι προγραμματιστές είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν τους κινδύνους και να τους ελαχιστοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάμερον: Είχε προειδοποιηθεί η Oceangate

Ο Tζέιμς Κάμερον, που εκτός από σκηνοθέτης του Τιτανικού, είναι εξερευνητής και ο ίδιος και έχει καταδυθεί με υποβρύχιο αρκετές φορές στο διάσημο ναυάγιο,  δήλωσε ότι η κοινότητα των βαθέων καταδύσεων είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το βαθυσκάφος της OceanGate, και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στην εταιρεία λέγοντας, σύμφωνα με τα λόγια του, «βαδίζετε σε μια πορεία προς την καταστροφή».

Συνέκρινε την τραγωδία του Τιτάνα με την απώλεια του ίδιου του Τιτανικού και του πληρώματός του το 1912, κάνοντας λόγο για «τρομερή ειρωνεία».

«Έχουμε τώρα ένα άλλο ναυάγιο που βασίζεται δυστυχώς στις ίδιες αρχές της μη ακρόασης των προειδοποιήσεων», είπε. «Η OceanGate είχε προειδοποιηθεί».

Ο Κάμερον είπε ότι ένιωθε μέσα του ότι «το υποβρύχιο είχε χαθεί αμέσως μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ».

«Δεν μπορείς να χάσεις τις επικοινωνίες και την πλοήγηση μαζί χωρίς ένα ακραίο καταστροφικό γεγονός», είπε. «Ήξερα ότι το υποβρύχιο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το τελευταίο γνωστό βάθος και την τελευταία θέση του. Εκεί ακριβώς το βρήκαν».

: BBC

Διαβάστε ακόμη

Ναυάγιο Τιτανικού: Ξεκινά η έρευνα για τις αιτίες καταστροφής του βαθυσκάφους Titan

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό