18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Σκρέκας με τα χρώματα του πολέμου, η κυβερνητική των 600 εκατ. και το face control της Σδούκου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν έτοιμες από καιρό…

Σαν έτοιμες από καιρό … περίπου 50 εταιρείες υπάκουσαν στις «διαταγές» του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, ου μην αλλά και στις απειλές του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και έτσι μείωσαν τις τιμές σε 598 κωδικούς προϊόντων κατά 5% και για 6 μήνες!

Bull market

Νομίζω πως οι μετοχές του κ. Σκρέκα στο «χρηματιστήριο» του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε φάση … bull market! Σε λίγο ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα βλέπει τη … σκόνη του! Κυρίως με όσα έρχονται. Είναι πλέον το δεξί χέρι του πρωθυπουργού στην πάταξη … της ακρίβειας. Όχι παίξε – γέλασε! Εντάξει;

2+4

Λοιπόν, ο απηνής διώκτης των πολυεθνικών – στον κ. Σκρέκα αναφέρομαι φυσικά – δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στις στις δύο εταιρείες (την Unilever και την Procter & Gamble) στις οποίες επέβαλε πρόστιμο από 1 εκατ. ευρώ στην κάθε μία. Όχι! Σύντομα παίρνουν σειρά άλλες δύο και να … ετοιμάζονται οι επόμενες τέσσερις. Πάντα πολυεθνικής ιδιοκτησίας. Έτσι;

Με τα «χρώματα του πολέμου»

Γιατί πως νομίζετε ότι σε λίγες μόνο ημέρες αυξήθηκαν περισσότερο από 250 οι κωδικοί που θα είναι σε μείωση κατά 5%. Πως νομίζετε; Ετσι απλά; Κι από περίπου 30 οι εταιρείες σε 50; Είδαν τον κ. Σκρέκα και τον κ. Μητσοτάκη «βαμένους» με τα «χρώματα του πολέμου» και παραδόθηκαν!

Χειμερινό κύμα

Και να σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του Νοεμβρίου. Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν πρέπει να δηλώσουν τους κωδικούς που θα μειώσουν ως τις 30 Νοεμβρίου. Πεδίον δόξης λαμπρόν οι 500 κωδικοί που ήταν ο αρχικός στόχος να γίνουν 1.000! Α, να μην το ξεχάσω. Σε καθεστώς ελέγχου βρίσκονται και περισσότερες από 10 ελληνικές εταιρείες. Προβλέπω χειμερινό κύμα μειώσεων στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ….

—-

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας

Σας έχω γράψει για τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και για το ό,τι προσπαθεί να συνηθίσει το νέο του ρόλο στην κυβέρνηση.

Δεν είναι λίγο από το πρώτο τη τάξη υπουργικό χαρτοφυλάκιο, εννοώ το υπουργείο Οικονομικών, να βρίσκεσαι μετά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Και πολύ περισσότερο, όταν μετακινείσαι από ένα τέτοιο πόστο και βλέπεις τον διάδοχο σου να αναλαμβάνει κι άλλες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα εκείνες των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Σταϊκούρας, όμως, είναι προσαρμοστικός και σιγά σιγά συνηθίζει το νέο του ρόλο. Και υποθέτω ότι το κόψιμο της κορδέλας στα νέα έργα που θα ολοκληρώνονται θα του αρέσει πολύ. Δεν ξέρω αν θα «μερακλωθεί» και θα χορεύει τσάμικο σαν τον προκάτοχο του κ. Γιώργο Σουφλιά…

Η κυβερνητική επιτροπή

Πριν τις κορδέλες, όμως, ο κ. Σταϊκούρας έχει πολύ δουλειά.

Έτσι, όπως πληροφορούμαι σήμερα θα προεδρεύσει της κυβερνητικής επιτροπής έργων στρατηγικής σημασίας.

Στην επιτροπή συμμετέχει πλειάδα συναρμόδιων υπουργών, καθώς σε πολλά από τα projects και προγράμματα που θα παρουσιαστούν εμπλέκονται και άλλα χαρτοφυλάκια.

Έργα 600 – 700 εκατ. ευρώ

Η επιτροπή πρόκειται να αξιολογήσει και να αποφασίσει επί των εισηγήσεων για επενδύσεις και προγράμματα που χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας.

Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται στα περίπου 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να συζητηθούν κι εκτός απροόπτου να πάρουν το πράσινο φως για να υλοποιηθούν είναι τα: «Αλλάζω – Ανακαινίζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», «οι ρύποι στην ακτοπλοΐα», «αναβάθμιση λιμένων σε Σούδα και Στυλίδα» και το «AntiNero 3» το οποίο αφορά σε έργα καθαρισμού δασών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η αρμόδια επιτροπή, όπως σας είπα, θα εξετάσει και έργα και προγράμματα με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

μου, μου σημειώνει πως σχεδόν όλα τα έργα θα τα ωριμάσει και θα τα βγάλει σε διαγωνισμούς η αρμόδια Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία όπως όλα δείχνουν την καθιστούν σε μόνιμο συνεργάτη της Πολιτείας.

—-

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Η νέα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μετά την αναβάθμιση της από την προηγούμενη θέση της που ήταν γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών έχει αλλάξει και το ύφος του λόγου της. Των ομιλιών της εννοώ που κάνει σε συνέδρια και άλλες δημόσιες εμφανίσεις της.

Είναι πιο πολιτικός αλλά παραμένει και τεχνοκρατικός, όπως άλλωστε και η ίδια θεωρείται.

Επίσης δεν διστάζει πια να στέλνει και διάφορα μηνύματα ως πολιτικός και με τη βαρύτητα ιδίως που έχει η θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

To «Face Control»

Έτσι, λοιπόν, η κυρία Σδούκου στη διάρκεια του 5ου Renewable & Storage Forum τοποθετήθηκε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας με την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.

Η υφυπουργός ανήγγειλε «γενναίες παρεμβάσεις» και ως προς τις διάφορες πιέσεις που ασκούνται από την αγορά χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό λόγο: «Θα πρέπει να ενισχυθεί το “face control στη πόρτα” στη βάση κανόνων και πλαισίου διαφάνειας, καθώς διαφορετικά, η λογική “είδα φως και μπήκα” οδηγεί σε υπερθέρμανση της αγοράς με σημαντικές επιπτώσεις και παρενέργειες στη λειτουργία της».

Η πολιτική μεταμόρφωση της κυρίας Σδούκου…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό