17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ρώσος αντιφρονών Καρά-Μουρζά μεταφέρθηκε σε κελί απομόνωσης σε νέα φυλακή στη Σιβηρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για προδοσία και άλλες κατηγορίες τις οποίες αρνείται

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά μεταφέρθηκε σε νέα αποικία κρατουμένων στην περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας και τέθηκε σε απομόνωση για τέσσερις μήνες, σύμφωνα με επιστολή που έγραψε στη δικηγόρο του.

Ο Καρά-Μουρζά ανέφερε στην επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε από τη σύζυγό του Γεβγκένια σήμερα, ότι η κίνηση αυτή είναι τιμωρία επειδή δεν σηκώθηκε όρθιος όταν του έδωσε σχετική εντολή ένας φρουρός, κάτι που οι αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο, θεώρησαν «κακόβουλη παράβαση».

Ο Καρά-Μουρζά δήλωσε ότι εστάλη σε ένα είδος κελιού ‘τιμωρίας’ που είναι γνωστό με το ρωσικό ακρωνύμιο EPKT και είναι η αυστηρότερη μορφή απομόνωσης από τους άλλους κρατουμένους. Ο Καρά-Μουρζά σχολίασε ειρωνικά πως ο στόχος της μεταφοράς του ήταν να καταλάβει ότι «η ζωή δεν είναι σαν μέλι».

Ο Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών πέρυσι τον Απρίλιο για προδοσία και άλλες κατηγορίες τις οποίες αρνείται, συγκρίνοντας την υπόθεση σε βάρος του με τις δίκες παρωδία του σταλινικού καθεστώτος.

Ήταν η πιο σκληρή ποινή που επιβάλλεται σε πολιτικό της αντιπολίτευσης μετά την έναρξη του πολέμου. Ο πιο γνωστός επικριτής του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν ήδη στη φυλακή την περίοδο της εισβολής και έκτοτε η ποινή του παρατάθηκε κατά 19 χρόνια σε πάνω από τρεις δεκαετίες για νέες κατηγορίες που σχετίζονται με «εξτρεμισμό».

Ο Καρά-Μουρζά πάσχει από νευρολογική διαταραχή αφού επιβίωσε από δύο απόπειρες δηλητηριασμού του και η σύζυγός του Γεβγκένια έχει εκφράσει φόβους για τη ζωή του στη φυλακή. Χθες, η ίδια έκανε γνωστό ότι ο Καρά-Μουρζά μεταφέρθηκε χωρίς εξήγηση από την προηγούμενη φυλακή του.

Ο Καρά-Μουρζά έγραψε ότι η νέα αποικία κρατουμένων, η IK-7, δεν απέχει πολύ με το αυτοκίνητο από την προηγούμενη στην πόλη Ομσκ.

«Τα πάντα είναι εντάξει με μένα –Έχω ρούχα, παπούτσια, είμαι ταϊσμένος και ζεστός, οι άνθρωποι εδώ είναι όλοι μια χαρά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι αναμένει να μεταφερθεί πίσω σε τέσσερις μήνες.

Ο Καρά-Μουρζά είναι Ρώσος και Βρετανός υπήκοος και ήταν στενός συνεργάτης του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε στο κέντρο της Μόσχας το 2015.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό