19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο πόλεμος στη φέτα, τι είπαν Σίσι – Κοπελούζος και τα ραντεβού του ΤΧΣ στη Ν. Υόρκη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Πίεση στη φέτα

Μάθατε για τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με τον ΕΦΕΤ και το ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Θα σας ενημερώσω που οφείλονται και γιατί ξεκίνησαν. Το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαικές αγορές υπάρχει πίεση στις εξαγωγές της φέτας, που προέρχεται από το «λευκό τυρί» – παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα….

Προς τα κάτω

Κι ως εκ τούτου οι τυροκομικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την πίεση στους κτηνοτρόφους. Διότι η τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος για αρκετό διάστημα κυμαίνονταν στα επίπεδα του 1,50 – 1,60 ευρώ το κιλό. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές παραγωγού έχουν αρχίσει και μειώνονται και έχουν διαμορφωθεί στα 1,40 – 1,50 ευρώ το κιλό. Και σύμφωνα με όσα λένε πηγές της αγοράς η πίεση στο επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη!

Τα ισοζύγια

Αυτή η εξέλιξη όπως αντιλαμβάνεστε έχει αρχίσει να δημιουργεί δυσαρέσκειες και προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Εξού και οι καταγγελίες προς το υπουργείο. Γίνεται λόγος για εισαγωγές γάλακτος από τις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και μία από τις βαθμίδες των ελέγχων αφορούν στα ισοζύγια γάλακτος των τυροκομικών επιχειρήσεων, δηλαδή πόσο γάλα εισκόμισαν και τι παραγωγή τελικού προιόντος είχαν.

Οργή

Το γεγονός ότι ο έλεγχος γίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες οφείλεται στην προσπάθεια του υπουργείου να κατευνάσει την οργή των κτηνοτρόφων από τις μειωμένες τιμές παραγωγού. Δεν γνωρίζω τι θα αποδώσουν οι έλεγχοι και ποια θα είναι τα ευρήματα, πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα….

———————-

Στοίχημα

Να μου το θυμηθείτε ότι σε λίγο θα μπει στο… στοίχημα! Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων οι… Χούθι! Αναφέρομαι στη συνεχιζόμενη ρίψη πυραύλων στα πλοία – όχι όλα… – που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Και φαίνεται πως όλο και περισσότερες εταιρείες προτιμούν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής – το ταξίδι επιβαρύνεται σε χρόνο και χρήμα.

Ατυχος!

Τα ναύλα έχουν ξεφύγει! Και πλέον είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στον… Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Και πάνω που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας πήγαινε να την… «τσακίσει» την ακρίβεια!

———————-

Στο Κάιρο

Στο Κάιρο βρέθηκε χθες ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος και συνοδευόμενος από στελέχη της διοίκησης του ομίλου του ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την πρόοδο των projects που αναπτύσει ο ελληνικός όμιλος στην πράσινη ενέργεια και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Επιχειρηματικά σχέδια που θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο και θα ευνοηθούν τόση η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη.

Ο λόγος για τα πάρκα αιολικής και ηλιακής ενέργειας ισχύος 9,5 GW αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεσης μήκους σχεδόν 1.000 χλμ. από την Αίγυπτο στην Ελλάδα (Αττική).

Ο πρόεδρος Σίσι και ο Κοπελούζος

Η γνωριμία του προέδρου κ. Σίσι με τον κ. Κοπελούζο κρατά χρόνια. Κι έχει να κάνει κυρίως με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Το έργο αποσκοπεί στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας και στη συνέχεια η μεταφορά της μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY στην Ελλάδα κι εν συνεχεία στην Ευρώπη.

Το σημαντικότερο όλων είναι, όπως φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας ότι ο πρόεδρος κ. Σίσι ζήτησε την άρση των όποιων εμποδίων για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθούν τα προτεινόμενα έργα το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου».

Τα επόμενα βήματα

Όπως μαθαίνω πλέον η κοινοπραξία του GREGY ξεκινά τις αναγκαίες μελέτες τεχνικές και χρηματοοικονομικές για το έργο.

Στις διαδικασίες ωρίμανσης περιλαμβάνονται βέβαια και οι έρευνες ειδικού σκάφους που θα σκανάρει το βυθό όλης της όδευσης του καλωδίου προκειμένου να διαπιστωθεί η καλύτερη διαδρομή χωρίς προσκόματα.

Οι εκτιμήσεις, όπως μου λένε, για την ολοκλήρωση όλης της φάσης των μελετών δείχνουν το τέλος του 2024.

———————-

Το ΤΧΣ στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη στο roadshow που οργανώνουν η JP Morgan και η ΕΧΑΕ θα βρεθούν όπως μαθαίνω και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ θα εκπροσωπήσουν ο CEO κ. Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής CEO κ. Φώτης Βαλαντάσης. Για το διοικητικό δίδυμο έχουν κλειστεί, όπως μαθαίνω, περισσότερα από 15 ραντεβού. Και ανάμεσα σε αυτά είναι συναντήσεις με τις BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

Η Πειραιώς

Τα δύο κορυφαία στελέχη αναμένεται να επιστρέψουν έχοντας μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία της συγκεκριμένης επικείμενης απο-επένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς, που φαίνεται ότι προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι άλλωστε ψηλά μετα τις τρεις πρόσφατες επιτυχημένες απο-επενδύσεις του ΤΧΣ….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό