16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο πρώτος 3D-printed ανθρώπινος εγκεφαλικός ιστός που λειτουργεί πραγματικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τον πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό που είναι πραγματικά λειτουργικός. Η ομάδα ευελπιστεί ότι η έρευνά τους θα ανοίξει νέες πόρτες για τη μελέτη υφιστάμενων νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μια εργασία που παρουσιάστηκε στο Cell Stem Cell, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς δημιούργησαν τον τρισδιάστατα εκτυπωμένο εγκεφαλικό ιστό χρησιμοποιώντας οριζόντια στρώματα βιογέλης.

«Ο ιστός εξακολουθεί να έχει αρκετή δομή ώστε να συγκρατείται, αλλά είναι αρκετά μαλακός ώστε να επιτρέπει στους νευρώνες να αναπτυχθούν μεταξύ τους και να αρχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους», ανέφερε ο Su-Chun Zhang, εκ των συγγραφέων της μελέτης. Λόγω της διάταξης που χρησιμοποίησαν, οι ερευνητές λένε ότι τα κύτταρα άρχισαν να σχηματίζουν δίκτυα παρόμοια με τον τρόπο που το κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των νευροδιαβιβαστών που δημιούργησαν.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο τρισδιάστατα εκτυπωμένος εγκεφαλικός ιστός έχει πραγματικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μοντέλα “μίνι-εγκεφάλων” που χρησιμοποιούν ήδη οι επιστήμονες όταν μελετούν τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η διαδικασία τους επιτρέπει να παράγουν σχεδόν κάθε τύπο νευρώνα ανά πάσα στιγμή. Αυτό τους επιτρέπει να συναρμολογήσουν το σύνολο όπως θέλουν.

Αυτή η πρόσθετη ευελιξία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο μελετάμε τις επιπτώσεις των νευρολογικών ασθενειών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Με τη δυνατότητα χρήσης τρισδιάστατα εκτυπωμένου εγκεφαλικού ιστού που μπορούμε να διαμορφώσουμε με όποιον τρόπο χρειαζόμαστε, η έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους γίνεται πολύ πιο προσιτή και προσαρμόσιμη, κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούν να επιτύχουν εδώ και δεκαετίες.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό