19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink του Elon Musk ανάρρωσε και μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο μεγιστάνας, δίνοντας μια εικόνα για την πρόοδο της εταιρείας που εργάζεται προς την αποκατάσταση χαμένων ικανοτήτων όπως κίνηση και όραση και ενίσχυση άλλων όπως η μνήμη και η ευφυΐα.

Η χειρουργική επέμβαση, με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ της Neuralink, σηματοδότησε ένα ορόσημο για την εταιρεία και τις προσπάθειές της να συνδέσει απευθείας τους εγκεφάλους με υπολογιστές, αφού έλαβε άδεια τον Σεπτέμβριο να συγκεντρώσει εθελοντές ασθενείς για να δοκιμάσει την ικανότητα της συσκευής να βοηθά τα άτομα με παράλυση να ανακτήσουν τις χαμένες λειτουργίες ελέγχοντας υπολογιστές με τη σκέψη.

«Η πρόοδος είναι καλή», είπε ο δισεκατομμυριούχος, προσθέτοντας ότι ο ασθενής δεν υφίσταται «καμία παρενέργεια» που η εταιρεία γνωρίζει. Ο ασθενής είναι σε θέση να «μετακινήσει το ποντίκι γύρω από μια οθόνη μόνο με τη σκέψη», εξήγησε.

O Musk, ο οποίος προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης του 2024 από έναν Νορβηγό βουλευτή, που έπλεξε το εγκώμιο του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X ως «ένθερμου υπέρμαχου της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε επίσης ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να λάβει όσα περισσότερα «κλικ» από τον πρώτο εθελοντή.

Η Neuralink βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια δοκιμών και ανάπτυξης και οι ελπίδες της για ευρεία ανάπτυξη τεχνολογίας για την «ανάγνωση» των εγκεφάλων και τον έλεγχο των υπολογιστών χρειάζονται πολλά χρόνια ακόμη.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας θα ονομάζεται “Telepathy”. Oι μελέτες θα αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα της επικοινωνίας, η οποία στο μέλλον θα επιτρέπει σε άτομα με τετραπληγία να ελέγχουν συσκευές με τη σκέψη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό