22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης κατηγορεί τη «Big Pharma» για έλλειψη φαρμάκων

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει έλλειψη παιδιατρικών φαρμάκων και αντιβιοτικών. Ένα απόθεμα φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να το αποτρέψει αυτό στο μέλλον, πιστεύει ο  Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

«Ο λόγος της έλλειψης μεμονωμένων φαρμάκων είναι τα λάθος καθορισμένα οικονομικά κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία», λέει ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

«Τα περιθώρια για μαζικά προϊόντα εκτός της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θεωρούνται χαμηλά, η «Big Pharma» δεν ενδιαφέρεται πλέον για αυτά τα φάρμακα και μετατοπίζει την παραγωγή σε χώρες με χαμηλούς μισθούς, όπως η Κίνα ή η Ινδία . Εάν ένα εργοστάσιο καεί εκεί, λείπει μια βασική ουσία ή υπάρχουν ποιοτικά ελαττώματα – ξαφνικά λείπει ένα φάρμακο σε όλο τον κόσμο», τονίζει.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθεί αμέσως στην ΕΕ ένα απόθεμα φαρμάκων ως «υποχρέωση για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που παρακολουθείται και διαχειρίζεται το κράτος και το ιατρικό επάγγελμα». Οι πολιτικοί πρέπει επίσης να επαναφέρουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη με το σωστό οικονομικό πλαίσιο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλισμένες με πολλαπλές πηγές φαρμάκων.

Την περασμένη εβδομάδα, παιδίατροι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες έγραψαν μια επιστολή στους υπουργούς υγείας καταγγέλλοντας την έλλειψη παιδιατρικών φαρμάκων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό