17 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ο Πούτιν έδωσε χάρη σε κρατούμενο που είχε σφάξει και βιάσει 37χρονη

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα υπόθεση χάριτος σε δολοφόνο επειδή πήγε στον πόλεμο στην Ουκρανία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στη Ρωσία, με έναν 31χρονο που βίασε και σκότωσε τη μητέρα δύο παιδιών να είναι πλέον ελεύθερος και να βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο λόγος για τον Grigoriy Povilaiko, ο οποίος πήρε χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς βρέθηκε για τρεις μήνες το μέτωπο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, ο 31χρονος επέστρεψε πρόσφατα στη γενέτειρά του, το Βλαδιβοστόκ, όπου όσοι τον γνώριζαν έμειναν να αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν ο δράστης που καταδικάστηκε το 2022 σε δεκαετίες φυλάκισης για ένα βάναυσο έγκλημα να έχει ήδη ανακτήσει την ελευθερία του.

Μια πηγή την οποία επικαλείται το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι VL.ru, αναφέρει ότι ο Povilaiko είχε υπογράψει στρατιωτικό συμβόλαιο τον Οκτώβριο του 2023 για να πολεμήσει στην Ουκρανία. Συνήθως, οι συμβάσεις που προσφέρονται σε Ρώσους κρατούμενους των φυλακών απαιτούν από αυτούς να υπηρετήσουν στην Ουκρανία για τουλάχιστον 6 μήνες προτού λάβουν χάρη.

«Ποιος ξέρει πώς έφυγε μετά από τρεις μήνες», αναρωτήθηκε η πηγή στο εν λόγω δημοσίευμα. «Μπορεί να έχει τραυματιστεί, φυσικά».

Το χρονικό του ειδεχθούς εγκλήματος

Τον Αύγουστο του 2021, ο Grigoriy Povilaiko έστησε ενέδρα στην 37χρονη Anna Koshulko, μια παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών, στο γκαράζ της καθώς ετοιμαζόταν να πάει στη δουλειά, και τη δολοφόνησε με βάναυσο τρόπο.

«Δεν τη σκότωσε απλά. Της επιτέθηκε με μαχαίρι. Τη βίασε, τη σκότωσε και μετά τη βίασε ξανά», δήλωσε ο εξοργισμένος σύζυγος του θύματος, Alexander Koshulko, μιλώντας στην ανεξάρτητη ρωσική έκδοση της Novaya Gazeta.

«Δεν την απήγαγε απλά και τη στραγγάλισε. Ήταν καλυμμένη με μώλωπες, ξυλοκοπημένη, αιμορραγούσε, την βρήκαμε μπλε. Ήταν απλά ένας εφιάλτης. Και ούρλιαξε για βοήθεια – κανείς όμως δεν βγήκε να τη βοηθήσει. Κανένας…» πρόσθεσε ο περίλυπος σύζυγος.

Αφού σκότωσε τη γυναίκα, ο Povilaiko έκλεψε το μπλε Hyundai Creta του Koshulko, πήγε στο σπίτι του για να αλλάξει το μπλουζάκι του που είχε αίματα και μετά πήρε τους φίλους του και κατευθύνθηκε στην παραλία για να πιει μπύρες. Συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, αφού έπεσε σε ένα περιπολικό ενώ έπαιξε ξύλο με τους αστυνομικούς.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Povilaiko κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, βιασμό, σεξουαλική επίθεση, κλοπή και χρήση βίας κατά κυβερνητικού αξιωματούχου και καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση.

«Η γυναίκα μου είναι νεκρή και αυτό το τέρας ζει ελεύθερο»

Αλλά αφού έμεινε μόνο ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα, ο Povilaiko αποδέχτηκε μια πρόταση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα χνάρια χιλιάδων κρατουμένων που συμφώνησαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή με την ελπίδα να κερδίσουν την ελευθερία τους, εάν φυσικά επιζήσουν.

Όταν ο Alexander Koshulko έμαθε για την πρόωρη απελευθέρωση του δολοφόνου της συζύγου του, έγραψε οργισμένες επιστολές σε πολλούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, απαιτώντας να τον ξαναστείλουν πίσω από τα κάγκελα.

«Αντί να περάσει στη φυλακή τη μισή ζωή του, γύρισε σπίτι του ως ήρωας πολέμου και λαμβάνει όλα τα επιδόματα και τις πληρωμές αναπηρίας. Δεν έχω λόγια, έχω τρελαθεί. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Η γυναίκα μου είναι νεκρή και αυτό το τέρας ζει ελεύθερο» έγραψε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο σύζυγος της 37χρονης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό