25 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Ο ποιητής-δράστης που προκαλεί «τις καταιγίδες της οργής των αρχόντων»

Ειδήσεις Ελλάδα

Γνωστή προσωπικότητα της Σλοβάκικης λογοτεχνίας, είναι ο 71χρονος, φερόμενος ως δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Γιουράι Τσιντούλα

Χαρακτηρίζετια «αριστερός» και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Dúha, η οποία ιδρύθηκε το 2005, και η οποία  το 2008, μετατράπηκε σε σύλλογο πολιτών. Μέχρι  το 2016 ήταν μάλιστα πρόεδρός της.

Έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές: « Όνειρο του επαναστάτη» – «Δίπτυχο», Σφήκες.

Το 2010 δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα, «Το μήνυμα της θυσίας», και το 2015 εξέδωσε ένα βιβλίο για τους Ρομά – Efata.

Από το 2015 είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων.

Η ηγεσία της Dúha,δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι ο δολοφόνος, η ιδιότητα του μέλους θα ανακληθεί αμέσως.

«Ποια σλαβική αδελφοσύνη; Υπάρχει μόνο ο επιτιθέμενος και ο επιτιθέμενος»

Εξάλλου ο Τσιντούλα επιχείρησε να δημιουργήσει το κίνημα «Κατά της Βίας».

«Το καθήκον μας τώρα είναι: – να συγκεντρώσουμε 10.000 υπογραφές όσων είναι κατά της βίας κάθε είδους, από τον στρατιωτικό νόμο μέχρι την ενδοοικογενειακή σωματική ή ψυχολογική βία κατά των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανδρών, των ζώων, τη βία στους δρόμους των πόλεων. Τη βία στη διεθνή σκηνή, σε μια Ευρώπη που γίνεται όλο και πιο στρατιωτικοποιημένη, εξτρεμιστική, νεοναζιστική, αναρχική», ανέφεραν οι πρωτεργάτες του Κινήματος σε ένα ψήφισμα που δημοσιοποίησαν.

Στην τελευταία  ανάρτηση του Κινήματος με ημερομηνία 17 Απριλίου 2022, το κίνημα ανέφερε: «Ποια σλαβική αδελφοσύνη; Υπάρχει μόνο ο επιτιθέμενος και ο επιτιθέμενος”.

Ο Τσιντούλα  ως επαναστάτης

Ο  Τσντούλα δημοσίευσε μια συλλογή ποιημάτων το 2019 με τον τίτλο «Θραύσματα plus»

Η διαδικτυακή πύλη Levice έγραψε τότε σε κριτική της, μεταξύ άλλων, « Όχι άδικα ο συγγραφέας Γιουράι Τσιντούλα αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοιος επαναστάτης. Έχει μια ανήσυχη ψυχή, όπως πολλοί από εμάς τους υπόλοιπους. Βράζει μέσα του και, αν και θα ήθελε να κραυγάσει δυνατά, μεταφέρει τα συναισθήματά του σε γραμμές, σχηματίζοντας συνεκτικούς στίχους»

Σε ένα ποίημα με τίτλο Στα όνειρα γράφει, μεταξύ άλλων:

«Στα όνειρα με κτυπούν προκλητικά. Στα όνειρα. Οι άνθρωποι έκριναν ότι προκαλώ τις καταιγίδες της οργής των αρχόντων.  Ότι ζω διαφορετικά από τους άλλους. Στα όνειρά μου. Εξέτισα επτά χρόνια στη φυλακή. Και ισόβια κάθειρξη. Στα όνειρά μου. Με κρέμασαν. Με αποκεφάλισαν».

 naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό