20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο ΠΑΟΚ των προσφύγων μεγάλωσε και «κλείνει» 98 χρόνια ένδοξης ιστορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ΠΑΟΚ, είναι ένας από τους ιστορικότερους προσφυγικούς συλλόγους στην Ελλάδα, ο οποίος ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου 1926. Οι διακρίσεις του είναι πολλές σε όλα τα αθλήματα, από το πρωτάθλημα του 1976 με τον Γιώργο Κούδα, μέχρι το Σαπόρτα στο μπάσκετ το 1994 και το νταμπλ του 2019. 

Η ίδρυση από τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης

Το 1926, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια από τους ιθύνοντες του ΠΑΟΚ, η ομάδα πήρε την έγκριση από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, για να μπορεί να αγωνίζεται και επίσημα στα πρωταθλήματα του Νόμου, αλλά και των μεγαλύτερων κατηγοριών, οι οποίες δημιουργήθηκαν πιο μετά. Το πρώτο σήμα του συλλόγου, ήταν το «Τετράφυλλον εν Συμπλέγματι με τα Πετάλου». 

EUROKINISSI
Η εποχή του Γιώργου Κούδα και οι τίτλοι

Την χρονιά του 1966, ο Έλληνας «μύθος» του ΠΑΟΚ, ανέβηκε από την ομάδα νέων του συλλόγου, στην πρώτη. Εκεί, ο Κούδας, θα «μαγέψει» τα πλήθη από την θέση του κεντρικού μέσου και σε 504 εμφανίσεις θα καταφέρει να σκοράρει 133 τέρματα. Το 1976, ήρθε το πρώτο πρωτάθλημα για τους Θεσσαλονικείς, το οποίο ήταν η αρχή μίας «χρυσής» εποχής.

Τα επόμενα δύο χρόνια (1977,1978), ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης θα φτάσει στον τελικό του κυπέλλου, αλλά δεν θα τον κατακτήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1970, οι «ασπρόμαυροι», πήραν το τρόπαιο του κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό με 2-1. 

Με αρχηγό τον Κούδα, ο «δικέφαλος του βορρά», κατέκτησε και άλλο ένα πρωτάθλημα, το 1984-85, την σεζόν όπου ο εμβληματικός ηγέτης του κλαμπ, σταμάτησε από την ενεργό δράση, στα 38 του χρόνια. 

Οι «μονομαχίες» ΠΑΟΚ – Άρης στο μπάσκετ

Η διαμάχη των δύο από τους πιο ιστορικότερες ομάδες της «πορτοκαλής Θεάς», ξεκινάει από τις 24 Οκτωβρίου του 1926, η οποία είχε ως νικητή τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης πήρε άλλες διαστάσεις την δεκαετία του ’80, όταν οι «ασπρόμαυροι» και ο Άρης ήταν οι καλύτεροι σύλλογοι στην Ελλάδα και συνάμα διεκδικούσαν ευρωπαϊκό τίτλο κάθε χρονιά.

Η χαρακτηριστική αναμέτρηση μεταξύ τους που μετουσιώθηκε και σε νίκη του «δικεφάλου του βορρά», είναι το 1984, όταν οι παίκτες της ομάδας, ήταν με την ίδια κόμμωση, δείχνοντας την ενότητα που έχουν. Έτσι, επικράτησαν με 74-70 τον μισητό τους αντίπαλο. 

Το «σύμβολο» εν ονόματι Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς!

Ο «Μπάνε», για τους φίλους του ΠΑΟΚ, ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του «δικεφάλου» το 1988 από τον Ερυθρό Αστέρα. Στους Θεσσαλονικείς, θα καταφέρει να αγωνιστεί για 8 συναπτά έτη, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Κόρατς το 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας (1995). Συνεπώς, είναι μία «σημαία» του «ασπρόμαυρου» λαού, ο οποίος δεν τον ξεχνά και τον υμνεί όπου και να σταθεί!

Οι ευρωπαϊκές βραδιές που έκαναν τον ΠΑΟΚ… ΠΑΟΚΑΡΑ! 

Το 1975, οι Θεσσαλονικείς αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα στην κατάμεστη «Τούμπα». Εκεί, μπροστά σε 45.200 φιλάθλους του ΠΑΟΚ, ο Κούδας «σόκαρε» τον Γιόχαν Κρόιφ και τους «μπλαουγκράνα» και έδωσε μεγάλη χαρά στους οπαδούς των «ασπρόμαυρων». 

Τα 22 πέναλτι κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου και η «πικρή» γεύση

Ήταν 2 Νοεμβρίου του 1983 όταν ο «δικέφαλος του βορρά» αντιμετώπισε το γερμανικό κλαμπ για την 2η φάση του κυπέλλου UEFA. Ο ΠΑΟΚ πάλεψε, αλλά στην διαδικασία των πέναλτι, αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 9-8 (κ.δ. 0-0).

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι Βαυαροί εκτέλεσαν τρεις φορές το πρώτο πέναλτι, καθώς ο διαιτητής, Άρθουρ Ρόμπινσον διέταξε την επανάληψή του δις. Αυτό, ήταν και το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του «μύθου» του ελληνικού συλλόγου, Κούδα. 

Η «υπόκλιση» του Μαραντόνα στην «Τούμπα» και στους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Στις 6 Οκτωβρίου 1988, η Νάπολι του «θρύλου», Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην «Τούμπα» για το κύπελλο UEFA. Ο αγώνας, έληξε 1-1, με τους «ασπρόμαυρους» να ισοφαρίζουν στο 65′ με τον Γιώργο Σκαρτάδο. Ωστόσο, το στιγμιότυπο της βραδιάς, ήταν η δήλωση του Μαραντόνα, ο οποίος ανέφερε πως δεν έχει ξαναπαίξει σε τέτοια έδρα ποτέ του. 

Η πρόκριση μέσα στην έδρα της Φενέρ με «χρυσό» σκόρερ τον Μουσλίμοβιτς

Οι παίκτες του Παύλου Δερμιτζάκη, αντιμετώπισαν για τα προκριματικά του Champions League την Φενέρμπαχτσε. Εκεί, στην Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0, αλλά η ρεβάνς αποδείχθηκε δύσκολη.

Παρόλο που ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, καθώς η Φενέρ ισοφάρισε το σκορ της πρώτης αναμέτρησης (1-0), ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, φώναξε «παρών» στο 102ο λεπτό και έκανε το 1-1, δίνοντας την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους» στα play-off του θεσμού. όπου εκεί έπαιξαν εναντίον του Άγιαξ, όπου και αποκλείστηκαν. 

Το έπος του Λονδίνου σε μία περίοδος… άκαρπη!

Ο ΠΑΟΚ, καλούταν να αντιμετωπίσει για τους ομίλους του Europa League την χρονιά 2011/12, τις Τότεναμ, Ρουμπίν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς. Με τους Άγγλους, στο Λονδίνο, οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι έκαναν το «θαύμα» και επικράτησαν με 2-1, σε μία περίοδο, όπου οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν στην Αγγλία, έχοντας φέρει ισοπαλία με την Κέρκυρα (1-1). Ωστόσο, οι Στέφανος Αθανασιάδης και Δημήτρης Σαλπιγγίδης, έδωσαν το… σύνθημα για την πρόκριση στους «32» του θεσμού. 

Το ιστορικό «double» του 2019

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει μόνο τρία πρωταθλήματα, αλλά το «double» του 2018/19, θα μείνει για πάντα στις μνήμες κάθε φιλάθλου της ομάδας, καθώς οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το πρωτάθλημα αήττητοι, έχοντας μόνο δύο ισοπαλίες στα ντέρμπι, με ΑΕΚ (1-1) και Άρη (1-1), ενώ το Κύπελλο, έγινε… δικό τους με μόλις μία ήττα από την Παναχαϊκή στην φάση των «16» του θεσμού (2-1).

Η πιο συγκινητική στιγμή της σεζόν εκείνης, ήταν όταν ο εμβληματικός αρχηγός του «δικεφάλου», Αντελίνιο Βιεϊρίνια, έχοντας τραυματιστεί στον χιαστό, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικού χώρου για αρκετό διάστημα, φόρεσε την φανέλα του και έπαιξε εναντίον του Λεβαδειακού, σε ένα ματς-γιορτή για τον ΠΑΟΚ. 

Ο ΠΑΟΚ, θα είναι για πάντα μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα, αλλά και ένας από τους ανταγωνιστικούς συλλόγους στην Ευρώπη, καθώς πια έχει αρκετές συμμετοχές, για να θεωρηθεί μία αξιόλογη ευρωπαϊκή δύναμη. 

Δημήτρης Δράκος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό