20.7 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ τον πρώτο λόγο, τι διακυβεύεται στο ντέρμπι αιωνίων: Όλα τα σενάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και βρίσκεται ένα «διπλό» στην έδρα του Άρη μακριά από το να σηκώσει την κούπα αντί της ΑΕΚ, ενώ στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός διακυβεύεται η 3η θέση κι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κέρδισε 3ο διαδοχικό ντέρμπι στην Τούμπα και με την νίκη με 4-1 επί του Παναθηναϊκού, προσπέρασε την ΑΕΚ που ηττήθηκε με 2-0 από τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με 77 βαθμούς, στο +2 από την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός ακολουθεί 3ος με 73 βαθμούς και στο +2 από τον 4ο Παναθηναϊκό. Όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής είναι προγραμματισμένα για την Κυριακή 19 Μαΐου.

Τα σενάρια για τον τίτλο

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να κερδίσει τον Άρη στην τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» το παίρνει και με ισοπαλία/ήττα, εφόσον η ΑΕΚ δεν νικήσει τη Λαμία.

Όσον αφορά την «Ένωση», τα πράγματα είναι απλά. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θέλει μόνο νίκη και παράλληλα απώλεια βαθμών του ΠΑΟΚ για να στεφθεί εκείνη back-to-back πρωταθλήτρια Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που οι δύο ομάδες ισοβαθμήσουν, το πρώτο κριτήριο είναι οι βαθμοί στους μεταξύ τους αγώνες και η ΑΕΚ εκεί υπερτερεί! Γι’ αυτό κι αν η ΑΕΚ πάρει το «τρίποντο», στον «Δικέφαλο του Βορρά» δεν αρκεί η ισοπαλία.

Ντέρμπι αιωνίων με… φόντο την Ευρώπη και τι ισχύει με τα εισιτήρια για το big-5

Κομβικής σημασίας στην τελευταία αγωνιστική των play-off της Super League θα είναι και το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Αμφότεροι θέλουν να τερματίσουν στην 3η θέση ώστε να εξασφαλίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι στο +2 και χρειάζεται να αποφύγουν την ήττα για να την καταλάβουν. Από την άλλη μεριά, οι «πράσινοι» θέλουν αποκλειστικά νίκη επί του αιώνιου αντιπάλου τους για να βγουν 3οι.

Και οι δύο, όμως, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουν. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν ήδη «κλειδώσει» την παρουσία τους του χρόνου στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός αν τερματίσει 4ος, πρέπει να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Άρη (25/05), διαφορετικά θα μείνει εκτός Ευρώπης.

Εφόσον ο Ολυμπιακός αναδειχθεί 4ος στο πρωτάθλημα, τότε πρέπει να γίνουν ένα από τα δύο εξής πράγματα: Είτε ο Παναθηναϊκός να πάρει το Κύπελλο Ελλάδας και το εισιτήριο να δοθεί στον 4ο της βαθμολογίας (μιας και το «τριφύλλι» θα έχει ήδη βγει Ευρώπη μέσω της 3ης θέσης), είτε να κατακτήσουν οι Πειραιώτες το Conference League. Μάλιστα, στο σενάριο που ο Παναθηναϊκός θα είναι 3ος, ο Ολυμπιακός 4ος και θα έχει σηκώσει ευρωπαϊκό τίτλο και ο Άρης θα είναι Κυπελλούχος Ελλάδας, τότε θα έχουμε 5 ομάδες του χρόνου στην Ευρώπη!

Σε αυτό το σενάριο, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα βγει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Ολυμπιακός ως κάτοχος του Conference League θα περάσει απευθείας στο League Phase του Europa League, ο Άρης ως Κυπελλούχος Ελλάδας θα είναι στον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League και όποιος βγει 2ος ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μαζί με τον 3ο Παναθηναϊκό θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια πέρα από την κατάσταση του Ολυμπιακού. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα είναι κανονικά στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Κυπελλούχος Ελλάδας (Παναθηναϊκός ή Άρης) στον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League και όποιος τερματίσει 2ος ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, μαζί με τον 3ο της βαθμολογίας θα είναι στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Αν ο Παναθηναϊκός βγει 3ος και πάρει και το Κύπελλο ταυτόχρονα, τότε ο Ολυμπιακός θα πάρει το 4ο ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής

(20:00) ΑΕΚ – Λαμία(20:00) Άρης – ΠΑΟΚ(20:00) Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Οι τιμωρημένοι παίκτες της τελευταίας αγωνιστικής

Τρεις παίκτες συμπλήρωσαν κάρτες και θα απουσιάσουν από την τελευταία αγωνιστική της Super League. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη, ενώ το ντέρμπι «αιωνίων» θα χάσουν ο Τσικίνιο του Ολυμπιακού και ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς του Παναθηναϊκού.

Τα κριτήρια ισοβαθμίαςΤο σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά ομάδα σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Play-Off αθροιστικά)Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Play-Off αθροιστικά)Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό