19.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο ΟΠΕΚ δεν εμπλέκεται στην πολιτική 

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο ΟΠΕΚ  δεν εμπλέκεται στην πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ Μαζρουέι, όταν ρωτήθηκε εάν η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης θα επηρεάσει τις αποφάσεις εφοδιασμού.

«Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική. Κυβερνάμε με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν εξετάζουμε τι έχει κάνει κάθε χώρα». είπε ο αλ Μαζρουέι.

Υπενθυμίζεται πως , 50 χρόνια πριν, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ- γνωστός  και ως  Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος – όταν συνασπισμός αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας προκλήθηκε η πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση με τις τιμές του μαύρου χρυσού να εκτινάσσονται στα ύψη, αφού οι χώρες του Αραβικού Κόλπου προέβησαν σε εμπάργκο στις εξαγωγές.

Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς: Έρχεται νέο πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά την κρίση του 1973;

Σήμερα η νέα σύγκρουση βρίσκει την αγορά πετρελαίου ήδη σε αναταραχή και τις τιμές κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Χθες ο αρθογράφος του Bloomberg Javier Blas σχολίασε πως παρά τις ομοιότητες με το 1973, η ιστορία πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί για την αγορά πετρελαίου. Είναι δύσκολο να δούμε την επιβολή εμπάργκο από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και τον τριπλασιασμό των τιμών όπως συνέβη τότε. Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε, ωστόσο, ένα τόσο ισχυρό σοκ, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό