23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο οξύθυμος και βαθιά θρησκευόμενος «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ με το ρεκόρ τίτλων

Ειδήσεις Ελλάδα

Παραμένει ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες και τους περισσότερους τίτλους πρωταθλητή στην Ελλάδα

Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ, ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, έφυγε σήμερα απόι τη ζωή σε ηλικία 78 ετών μετά από μάχη με αρκετά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αγάπη από μικρός ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη. Η θέση του ήταν πλέι μέικερ. Ήταν επίσης πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε εργασθεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Από τη φοίτησή του στη Γεωπονική Σχολή είχε φανερώσει την έφεσή του στην οργάνωση ομάδων και μάλιστα υπήρξε προπονητής του Εργοτέλη το 1977, χωρίς να έχει κρεμάσει ακόμη τα παπούτσια του. Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης, άρχισε τη σπουδαία ως προπονητής. Ο Άρης παρέμεινε η επαγγελματική στέγη του για τη σεζόν 1978-1979 και ακολούθησαν 2 χρόνια στη Λάρισα. Το 1980 ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας και το 1982 άρχισε η δεύτερη και πιο επιτυχημένη θητεία της καριέρας του στον πάγκο του Άρη.

Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ελλάδας (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 5 Κύπελλα (1985, 1987, 1988, 1989, 1990), ενώ την οδήγησε τρεις φορές στο Final Four της Ευρωλίγκα (1988, 1989, 1990) χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός, με τον οποίο κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο (1994), ενώ τον οδήγησε δύο φορές στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκα (1994, 1995) χωρίς να καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο. Το ίδιο έγινε και το 1998 ως προπονητής της ΑΕΚ.

Ωστόσο, είναι ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ περισσότερων τίτλων πρωταθλητή, αφού κέρδισε 12, έναν περισσότερο από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Στη διαδρομή του στο πρωτάθλημα Ελλάδος μέτρησε 489 αγώνες, που τον κατατάσσουν στην 3η θέση της σχετικής λίστας, ενώ οι 418 νίκες του τον διατηρούν πολυνίκη προπονητή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, παρά την τάση να ρίχνει «Παναγίες» στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Η διαδρομή του στον πολιτικό στίβο

Ο Γιάννης Ιωαννίδης μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του στο μπάσκετ, ασχολήθηκε με την πολιτική. Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μ

Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS. Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό