21.4 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ο «νταής» υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και ο εξοπλισμός των εποίκων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για 24.000 τουφέκια επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες απασχολεί τους Αμερικανούς βουλευτές και ορισμένους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι φοβούνται ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια εποίκων και πολιτοφυλακών στη Δυτική Όχθη, όπου η βία κατά των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία, αλλά όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος στους New York Times, θα μπορούσαν να διοχετευτούν και σε πολίτες.

Στο Στέιτ Ντιπάτρτμεντ, αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά εκείνοι που επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων σκοπεύουν να εγκρίνουν την αποστολή τους.

Η ισραηλινή αστυνομία επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, καθώς αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν χιλιάδες όπλα σε ισραηλινούς πολίτες σε τουλάχιστον 1.000 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν περίπου 500.000 Ισραηλινοί οι οποίοι, ανάγκασαν τα 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της περιοχής να μετεγκατασταθούν, σε μικρούς θύλακες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την αύξηση της βίας στην ενθάρρυνση των εποίκων από την ακροδεξιά κυβέρνηση του  Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά  και ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων που υποστηρίζουν την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή -αριθμός σχεδόν ίσος με τον αριθμό σε όλο το 2022, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, ένας ακροδεξιός πολιτικός που εποπτεύει την αστυνομία, υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να προμηθεύσει όπλα στους οικισμούς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και έποικοι ισχυρίζονται ότι η μαζική διανομή όπλων στους πολίτες είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η επανάληψη των επιθέσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς, όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου. Το υπουργείο εθνικής ασφάλειας, το οποίο εποπτεύει την αστυνομία και διοικείται από τον . Ben-Gvir, λέει ότι οι ι οπλισμένοι πολίτες θα οργανωθούν σε πολιτοφυλακές σε κάθε πόλη, οι οποίες θα εκπαιδευτούν από την αστυνομία και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της τοπικής αστυνομικής δύναμης.

“Τα όπλα στα σωστά χέρια σώζουν ζωές! Το είδαμε αυτό τις πρώτες ημέρες του πολέμου”, δήλωσε ο . Ben-Gvir, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση βίας κατά των Αράβων και υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας.

“Όπου υπήρχαν όπλα, η έκταση της καταστροφής ήταν μικρότερη”, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διευκολύνει την έκδοση αδειών οπλοκατοχής, μια κίνηση που όπως είπε ο  Ισραηλινός υπουργός θα επιτρέψει σε 400.000  επιπλέον πολίτες – περίπου το 4 τοις εκατό του πληθυσμού -να οπλοφορούν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο. Ben-Gvir δημοσίευσε φωτογραφίες που τον έδειχναν να μοιράζει τουφέκια σε πολιτική εκδήλωση.

“Είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα”, δήλωσε η Rula Daood, συνδιευθύντρια της οργάνωσης “Μένουμε Μαζί”, ενός κινήματος που προωθεί την ισότητα μεταξύ των Εβραίων και των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

“Χρησιμοποιούν αυτόν τον πόλεμο για να χαρίσουν στους πολίτες  προστασία από τους κινδύνους”, είπε η κ. Daood. “Αλλά όταν λένε κίνδυνος, εννοούν τους Παλαιστίνιους Άραβες πολίτες του Ισραήλ. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτά τα όπλα είναι ακροδεξιοί που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας”.

Οι φόβοι έχουν αυξηθεί επειδή η διαδικασία εποπτεύτηκε από τον υπουργό ασφαλείας, στον οποίο απαγορεύτηκε να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό ως έφηβος τη δεκαετία του 1990 λόγω ανησυχιών στις υπηρεσίες ασφαλείας για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

Μέχρι το 2020, ο κ. Ben-Gvir είχε στο σαλόνι του μια μεγάλη φωτογραφία ενός Εβραίου μακελάρη που σκότωσε 29 Παλαιστίνιους σε τζαμί της Δυτικής Όχθης το 1994.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας κκαι το γραφείο του κ. Νετανιάχου δεν απάντησαν σε ερωτήματα των New York Times, σχετικά με το πόσα όπλα θα δοθούν στους ισραηλινούς εποίκους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό