18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο νεότερος και πρώτος γκέι πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας και έτσι η χώρα θα αποκτήσει τον πιο νέο αλλά και τον πρώτο ανοιχτά γκέϊ πρωθυπουργό στην ιστορία της.

Ο Ατάλ διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Παιδείας.

Ο προηγούμενος νεότερος πρωθυπουργός ήταν ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διορίστηκε επί προεδρίας Μιτεράν σε ηλικία 37 ετών το 1984.

Η κίνηση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την επιθυμία του Μακρόν να προσπαθήσει να προχωρήσει πέρα από τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους στο συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κεντρώου κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν υστερεί σε σχέση με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, κατά περίπου οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αττάλ, που έχει χαρακτηριστεί και ως «ανερχόμενο αστέρι μεταξύ των Macronistas» αποτελεί στενό σύμμαχο του Μακρόν. Ο 34χρονος πολιτικός έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αντικαθιστά την απερχόμενη πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ θεωρείται έμπειρος υπουργός, άνετος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και στο κοινοβούλιο.

«Μοιάζει λίγο με τον Μακρόν του 2017», είπε ο βουλευτής Πάτρικ Βινάλ, αναφερόμενος στο σημείο στο οποίο ο Πρόεδρος ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως ο νεότερος ηγέτης στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, αποτελώντας τότε δημοφιλής φιγούρα μεταξύ των ψηφοφόρων. Ο Ατάλ «είναι σαφής, έχει εξουσία», τόνισε ο Βινιάλ.

Φωτό: Reuters

Ο Ατάλ και ο Μακρόν μαζί έχουν ηλικία ακριβώς κάτω από αυτή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μακρόν αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει ένα πιο ταραγμένο κοινοβούλιο από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του λίγο μετά την επανεκλογή του το 2022.

«Το δίδυμο Μακρόν-Ατάλ μπορεί να δώσει μια νέα πνοή (στην κυβέρνηση)», δήλωσε ο δημοσκόπος της Harris Interactive, Jean-Daniel Levy.

Ωστόσο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν περιμένουν πολλά από την αλλαγή του πρωθυπουργού, με τον ίδιο τον Μακρόν να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων.

«Η Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Γκάμπριελ Ατάλ ή κάποιος άλλος, δεν με νοιάζει, απλώς θα είναι οι ίδιες πολιτικές», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ στο ραδιόφωνο France Inter.

Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρονιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ομοφυλόφιλος και έχει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του, Stéphane Séjourné, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής με το κόμμα του Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Αττάλ έχει γίνει θύμα αντισημιτικής και ομοφοβικής ρητορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει δηλώσει ότι λαμβάνει «κουβάδες εμετούς» από τρολ στο Διαδίκτυο σχετικά με την ταυτότητά του.

Εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ατάλ υπήρξε υπουργός Προϋπολογισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ αποφοίτησε από το Sciences Po το 2012 με Master of Public Affairs, έχοντας σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas από το 2008 έως το 2011.

Η πολιτική του δραστηριότητα ξεκίνησε όταν συμμετείχε στις διαδηλώσεις των νέων το 2006 στη Γαλλία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό