16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο νέος πόνος που προκαλεί ο πληθωρισμός προσεγγίζει τα 2 τρισ. δολ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν σταματά να γεννά νέες προκλήσεις ο υψηλός πληθωρισμός. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg ένας νέος ισχυρός «πονοκέφαλος» στις αγορές αφορά τα ομόλογα που συνδέονται με τον τιμάριθμο και τα οποία προκαλούν δυσβάσταχτα βάρη για τις επιχειρήσεις που είχαν στηριχθεί σε αυτά για τη χρηματοδότησή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Thames Water, της κορυφαίας επιχείρησης ύδρευσης στη Βρετανία, η οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αναζητώντας τρόπους να αντιμετωπίσει χρέος άνω των 14 δισ. στερλινών. Πάνω από το ήμισυ του χρέους της οφείλεται στη χρήση ομολόγων συνδεόμενων με τον πληθωρισμό.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, οι εταιρείες αυτές δέχονται διπλό πλήγμα: πληρώνουν υψηλότερο τόκο για το κυμαινόμενου επιτοκίου χρέος τους, ενώ βλέπουν και τις συνδεόμενες με τον πληθωρισμό υποχρεώσεις να αυξάνονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο η αξία των ομολόγων αυτών υπερβαίνει τα 1,8 τρισ. δολάρια.

Οι βρετανικές εταιρείες καλύπτουν το 1/3 των συνδεόμενων με τον πληθωρισμό εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως. Μόνο οι επιχειρήσεις της Βραζιλίας έχουν κάνει μεγαλύτερη χρήση τους.

Το πλήγμα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να μετριαστεί με τη χρήση παραγώγων για την προστασία από τον σπειροειδή πληθωρισμό, αλλά πολλές εταιρείες δεν το έκαναν. Πολλές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν επίσης πληγεί από την απόφασή τους να μην προβούν σε ρυθμίσεις αντιστάθμισης κινδύνου που, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, είχαν πολύ μικρό κόστος.

Σίγουρα, η αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελείται πρωτίστως από χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου, που θα γίνουν επώδυνα μόνο όταν έρθει η ώρα για αναχρηματοδότηση τους.

Ωστόσο, εταιρείες με υψηλότερα επίπεδα ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου ή χρέους συνδεόμενου με τον πληθωρισμού μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται μεγαλύτερη ανακούφιση και να βρεθούν με ελάχιστες επιλογές για να διορθώσουν τα προβλήματά τους.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, βλέπουμε την ιδιωτική πίστη και τα δάνεια πιο ευάλωτα από τη δημόσια πίστη, καθώς οι όροι χρηματοδότησής τους είναι πιο συχνά κυμαινόμενοι και έχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης», δήλωσε η Elisa Belgacem, ανώτερη πιστωτική στρατηγική στη Generali Investments.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό