22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι gay και ελπίζει να γίνει ο επόμενος Μακρόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η χθεσινή ανακοίνωση του Ελιζέ για το διορισμό του Γκαμπριέλ Αττάλ στη θέση του πρωθυπουργού για να διαδεχτεί την Ελιζαμπέτ Μπορν προκάλεσε αρκετά χαμόγελα, θυμό, αλλά δεν εξέπληξε πολλούς… Ο 34χρονος πρώην υπουργός Παιδείας και Νεολαίας θα είναι από σήμερα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Γάλλος σε αυτή τη θέση.

Και μπορεί να μην αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο ο διορισμός του Αττάλ εκτιμάται ότι θα φέρει ένα αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου που βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν δραματικά εν όψει των ευρωεκλογών του επόμενου Ιουνίου, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει το Παρίσι.

Ούτως ή άλλως, το γαλλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι αυτός που χαράζει την πολιτική, ενώ το έργο του πρωθυπουργού είναι να επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και την εφαρμογή των πολιτικών από τους υπουργούς του.

Όσοι παρακολουθούν τη γαλλική πολιτική σκηνή εκτιμούν ότι ο Αττάλ θα αλλάξει σημαντικά το στυλ διακυβέρνησης στη χώρα, στη θέση τη Μπορν, της δεύτερης γυναίκας πρωθυπουργού στη γαλλική ιστορία.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε ένα αυστηρό στυλ που «δε σήκωνε πολλά πολλά», λένε, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τη σέβονται οι συνάδελφοί της, όμως τα ποσοστά της δημοτικότητάς της στο κοινό ήταν πάρα πολύ χαμηλά – το ίδιο ισχύει αυτή τη στιγμή και με τα ποσοστά δημοφιλίας του Μακρόν.

Αντιθέτως ο Αττάλ είναι η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα αυτή τη στιγμή, μετά και τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας στην κυβέρνηση της Μπόρν.

Ο διορισμός του Αττάλ δεν ήταν ανέφελος. Πολλά στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης Μακρόν φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένα με την επιλογή του νεαρού πρωθυπουργού, μεταξύ τους ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαρέν, και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Ταυτόχρονα, αίσθηση έκανε η επιστολή αποχώρησης της Μπορν από την κυβέρνηση – με βάση το Γαλλικό Σύνταγμα ο Πρόεδρος επιλέγει πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορεί να τον απολύσει, μπορεί μόνο να ζητήσει την παραίτησή του.

Στην επιστολή της, λοιπόν, η Μπορν αφήνει να εννοηθεί, χωρίς να το λέει ανοιχτά ότι δεν επιθυμεί να φύγει από τη θέση της, ωστόσο, όπως φαίνεται, θυσιάστηκε ώστε να ανανεωθεί η Προεδρία Μακρόν, ο οποίος έχει μπροστά του άλλα τρία και πλέον χρόνια έως ότου αποχωρήσει από το Ελιζέ.

Από την ημέρα που κέρδισε την ακροδεξιά, Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διαδηλώσεων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από το νομοσχέδιό του για τη μετανάστευση.

Οι ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου θα είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη δυσκολεύεται να κυβερνήσει, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν για τις ευρωεκλογές.

Ο Αττάλ θα αναμετρηθεί, λοιπόν, με το πρωτοπαλίκαρο της ακροδεξιάς, τον Ζορντάν Μπαρντελλά, μόλις 28 ετών, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος.

Πάντως, στα γαλλικά ΜΜΕ έχει ανοίξει εδώ και καιρό η συζήτηση για τη διαδοχή του Μακρόν, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος. Και το όνομα του Αττάλ φιγουράρει πολύ συχνά σε αυτά τα σενάρια διαδοχής…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό