24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε τον διπλωματικό μαραθώνιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν «παλεύει» με μια ολοένα και πιο τεταμένη και ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην περιοχή αυτό το Σαββατοκύριακο για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια περιοδεία που αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην «κατάσβεση» των αναζωπυρωμένων φόβων ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τρομακτικά απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε τον διπλωματικό μαραθώνιο από την Τουρκία – αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Παρασκευής (5/1). Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει στη συνέχεια και συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Αναμένεται να συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Στάση… Χανιά και συνάντηση με Μητσοτάκη

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται στα Χανιά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπλίνκεν, στην οικία του στην πόλη της Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα, εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα είναι ακόμη η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς και τα θέματα αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η αγορά των F-35.

Μπαράζ επαφών 

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Δυτική Όχθη μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Μέσα από αυτό το μπαράζ επαφών θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν.

Καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση», είπε ο Μάθιου Μίλερ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσιγκτον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την ευρεία υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανησυχία πως αυτός ο πόλεμος θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά το θανατηφόρο πλήγμα της Τρίτης που έβαλε στο στόχαστρο τον υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και τη διπλή έκρηξη στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου εκατό ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον.

Μήνυμα Χανίγιε

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγιε καλεί τον Μπλίνκεν να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. «Ελπίζουμε ότι ο Μπλίνκεν έμαθε από τα διδάγματα των τελευταίων τριών μηνών και συνειδητοποίησε το μέγεθος των λαθών που έκαναν οι ΗΠΑ παρέχοντας οριζόντια υποστήριξη στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χανίγιε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Ελπίζουμε ότι θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της επιθετικότητας και στον τερματισμό της κατοχής όλων των παλαιστινιακών εδαφών», πρόσθεσε.

Ο Χανίγιε προέτρεψε τους αξιωματούχους των αραβικών και ισλαμικών χωρών, τους οποίους θα συναντήσει ο Μπλίνκεν, «να μεταφέρουν ότι το μέλλον της περιοχής και η σταθερότητά της συνδέονται στενά με την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό