21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

“Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι επενδυτές έδειχναν όλο και πιο σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία ξέφευγε από τη μάστιγα του στασιμοπληθωρισμού. Τώρα το ξανασκέφτονται – και δικαίως.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, που πλησιάζει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και το φάντασμα υψηλού πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναζωπύρωσαν την ανησυχία.

«Νομίζω ότι ο μεγάλος μπαμπούλας εκεί έξω είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ότι μπαίνουμε σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης. Η ύφεση είναι σίγουρα στον ορίζοντα», δήλωσε ο Mel Lagomasino, διευθύνων σύμβουλος της WE Offices, στην εκπομπή “Squawk Box” του CNBC την Τετάρτη.

Ο Lagomasino επικαλέστηκε σχόλια του προέδρου της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari, ο οποίος ανέφερε σε κείμενό του ότι τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν “σημαντικά” για να μειωθεί ο επίμονος πληθωρισμός.

Ο Kashkari μιλώντας στο CNBC, επανέλαβε ότι δεν είναι σίγουρος αν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί αρκετά για να καταπολεμηθεί με επιτυχία η αύξηση των τιμών.

Ο στασιμοπληθωρισμός πρωτοαναφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, όταν το πετρελαϊκό κραχ προκάλεσε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών αλλά απότομης πτώσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

«Αντανάκλαση» της μείωσης της παραγωγής

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έχουν σημειώσει άλμα άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι τους τρεις τελευταίους μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα ράλι που έχει θέσει έντονα στο επίκεντρο την επάνοδο στα 100 δολάρια.

Το ράλι των τιμών έρχεται εν μέσω των περιορισμών της προσφοράς πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία προχώρησαν σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και επέκτειναν τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

«Κάνουν ό,τι μπορούν…»

Ενόψει του τέταρτου τριμήνου, οι αναλυτές της Generali Investments δήλωσαν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη, διότι πιθανότατα θα διατηρήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

«Η πίεση των τιμών αντανακλά το έλλειμμα της προσφοράς, μετά τη μείωση των στόχων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο ενός κινούμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με τη Σαουδική Αραβία να προσχωρεί πρόσφατα στην ομάδα BRICS» προσθέτουν.

Ο οικονομικός συνασπισμός των αναδυόμενων αγορών BRICS κάλεσε τον περασμένο μήνα έξι χώρες να γίνουν μέλη του.

Η συμμαχία -η οποία αποτελείται σήμερα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική- ζήτησε από την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνουν νέα μέλη του μπλοκ, με την ένταξη να τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MBMG Office Group, δήλωσε σκωπτικά: “Αν κοιτάξετε τα ασφάλιστρα που χρεώνονται στο αμερικανικό πετρέλαιο που μεταφέρεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων τότε έχετε την ευκαιρία να δείτε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής -με τη βοήθεια του ΟΠΕΚ και των άλλων προμηθευτών πετρελαίου– κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού. Και αυτό είναι μια πραγματική ανησυχία”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό