23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την προσεχή Τρίτη (12/12) ενόσω οι συζητήσεις για την παροχή επιπλέον βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Η επίσκεψη, την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είναι η δεύτερη του Ουκρανού προέδρου στην αμερικανική μητρόπολη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Το έκτακτο αυτό ταξίδι προγραμματίστηκε σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο έχουν παγώσει. Το Κογκρέσο προβάλλει αντιστάσεις και δεν συναινεί σε ένα φρέσκο πακέτο στήριξης.

Η πρόσκληση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στοχεύει να επιβεβαιώνει «την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών» για την υποστήριξη του ουκρανικού λαού «όσο αμύνεστε ενάντια στη βάναυση εισβολή από τη Ρωσία».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως «την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και τη ζωτική σημασία της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει για τον ενδεχόμενο που διακοπεί η χρηματοδότηση της Ουκρανία και τις πιθανές συνέπειες που θα φέρει στον εν εξελίξει πόλεμο.

Ήταν 6 Νοεμβρίου όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζητούσε από το Κογκρέσο ένα «έμβασμα» ύψους 106 δισ. δολ. για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλες ανάγκες.

Υπό κανονικές συνθήκες το «πακέτο» αυτό θα είχε εγκριθεί με ευρεία συναίνεση. Αντιθέτως όμως μπλοκαρίστηκε στη Γερουσία μετά από την οπισθοχώρηση των ρεπουμπλικάνων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό