17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο μισός πλανήτης προσεύχεται για τον υπόλοιπο μισό…

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξημερώνει η 80ή ημέρα του πολέμου, με τους αμάχους στα όρια του λιμού και τα Χριστούγεννα πένθιμα για τους Παλαιστίνιους της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αμαυρωμένα από τη σύρραξη.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπήρξε καμιά ανάπαυλα την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στην πόλη όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων πρακτικά ακυρώθηκαν με απόφαση των δημοτικών Αρχών και κυριαρχεί ατμόσφαιρα θλίψης.

Μπροστά στη Βασιλική της Γεννήσεως, δεν στήθηκε φάτνη φέτος: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

«Είναι πολύ δύσκολο να γιορτάσεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», συνόψισε η Νικόλ Ναζάρ, δεκαοκτάχρονη φοιτήτρια.

Πάπας Φραγκίσκος: Ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή

«Η καρδιά μας, σήμερα το βράδυ, είναι στη Βηθλεέμ, όπου ο πρίγκιπας της ειρήνης απορρίπτεται και πάλι από την αποτυχημένη λογική του πολέμου, με την ένοπλη σύγκρουση που, ακόμα και σήμερα, τον εμποδίζει να βρει θέση στον κόσμο», δήλωσε ο πάπας στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους καθολικούς πιστούς ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε, κυρίως, στη Μέση Ανατολή και στην ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας τόνισε: «αγκαλιάζω τον πληθυσμό του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και, ιδίως, των χριστιανικών κοινοτήτων της Γάζας και των Αγίων Τόπων». Φέρω στην καρδιά μου τον πόνο για την αποτρόπαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ανανεώνω την αποφασιστική έκκλησή μου για απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη σε ομηρία». Ο πάπας ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «με τον τρομακτικό αριθμό αθώων θυμάτων που προκαλούν» και να επιτραπεί άμεσα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Φραγκίσκος τάχθηκε ανοικτά, παράλληλα, υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος να μπορέσει να οδηγήσει σε επίλυση του Παλαιστινιακού, με ουσιαστική πολιτική βούληση και με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Ζήτησε, επίσης, να μπορέσει να πληροφορηθεί, η διεθνής κοινή γνώμη, σχετικά με τα συμφέροντα και τα τεράστια ποσά που κρύβονται πίσω από τους πολέμους, με την συνεχή παραγωγή όπλων».

Οι Ουκρανοί συγχρονίζονται με τη Δύση

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες καθώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 25η Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα.

«Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου. Προσευχόμαστε για τη νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη», δήλωσε μπροστά στο μεγαλοπρεπές μοναστήρι που φιλοξενούσε ως τα τέλη του 2022 τον προκαθήμενο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που δεν είχε ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς, όπως επίσης και με τους ορθόδοξους στη Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Τον Ιούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισημοποίησε τη μεταφορά των εορτασμών των Χριστουγέννων από την 7η Ιανουαρίου στην 25η Δεκεμβρίου, απόφαση στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουκρανίας για να πάρει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα τα πρακτορεία Ειδήσεων γέμισαν από εικόνες με Ουκρανούς στρατιώτες από το μέτωπο του πολέμου να κάνουν ασκήσεις και να προετοιμάζονται για την επόμενη επιχείρηση κατά του ρωσικού στρατού. 

Στην «πληγωμένη» Τουρκία

Στην Τουρκία, στον χώρο όπου βρισκόταν η ορθόδοξη εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία καταστράφηκε όταν ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου σάρωσε το νότιο τμήμα της χώρας, οι Αρχές προτίμησαν να κινηθούν εκ του ασφαλούς και να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία της Γεννήσεως το απόγευμα, καθώς η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι σχεδόν χαοτική.

Η γιορτή των Χριστουγέννων βρίσκει την Τουρκία να ανοίγει ξανά το μέτωπο με το PKK εξαπολύοντας μπαράζ βομβαρδισμών μετά από το θάνατο 12 στρατιωτών σε συγκρούσεις με Κούρδους. 

Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ η βρετανική βασιλική οικογένεια

Η Δύση πάντως γιόρτασε τα Χριστούγεννα με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνία του πλανήτη με τους πολιτικούς ηγέτες να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για ειρήνη και τους θρησκευτικούς ταγούς να προσεύχονται να σταματήσουν οι δυο πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία που έχουν φέρει θάνατο και καταστροφή για χιλιάδες αμάχους. 

Η πριγκίπισσα Κέιτ διοργάνωσε εκδήλωση για τα κάλαντα με την ονομασία «Together At Christmas» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο «Westminster Abbey» και μεταδόθηκαν την παραμονή Χριστουγέννων.

Η συναυλία είναι πλέον θεσμός στο βασιλικό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αφού πραγματοποιείται από την Κέιτ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν να τραγουδήσουν φέτος ήταν η Freya Ridings, που ερμήνευσε την εκδοχή της στο Merry Christmas.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο σταρ του Χάρι Πότερ, Jim Broadben, ανέβηκε στη σκηνή για να διαβάσει Χριστουγεννιάτικες επιστολές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά έβρεξε στη Μελβούρνη

Ρεκόρ βροχόπτωσης δέχθηκαν πολλές περιοχές της Αυστραλίας με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με το neoskosmos.com, τα φετινά ήταν από τα πιο βροχερά Χριστούγεννα στην ιστορία της Μελβούρνης.

Στο Cairns του Κουϊνσλαντ χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της μεγαλύτερης νεροποντής των τελευταίων δεκαετιών, στον απόηχο του τροπικού κυκλώνα Jasper.

Χάθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα και ανήμερα των Χριστουγέννων στρώθηκαν γιορτινά τραπέζια για τους προσωρινά άστεγους.

«Λευκά Χριστούγεννα έκαναν περιοχές της Κεντρικής Δυτικής Νέας Νότιας Ουαλίας που χτυπήθηκαν από μια γιγαντιαία χαλαζοθύελλα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Στο Σίδνεϊ πολλές περιοχές πλημμύρησαν και χρειάστηκε να παρέμβει η ειδική υπηρεσία NSW State Emergency Service για να βοηθήσει πάνω από εκατό άτομα που κινδύνεψαν.

Επίσης καθυστέρησαν σημαντικά πάνω από 20 πτήσεις στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ λόγω της κακοκαιρίας.

Στη Βικτώρια σημειώθηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων που προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιφερειακές πόλεις, ενώ εκατοντάδες πολίτες καλούσαν σε βοήθεια μετά από τη νεροποντή που δέχθηκε η Μελβούρνη.

Χαλαζοθύελλα στο Kyneton στην περιοχή Macedon Ranges την παραμονή των Χριστουγέννων, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε τοπικό σύλλογο μπόουλινγκ.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν σε 170 κλήσεις για βοήθεια στην περιοχή Loddon Mallee κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το πρωί των Χριστουγέννων.

Εξάλλου αεροπλάνο της Japan Airlines χτυπήθηκε από κεραυνό κοντά στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης .

Η πτήση μιας άλλης αεροπορικής εταιρείας από το Queenstown προς τη Μελβούρνη πήγε στο Hobart λόγω της καταιγίδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό