16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Μητσοτάκης, ο χρησμός για την κάλπη και ο ορειβάτης – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που πολιτικοί, ήτοι αρχηγοί κομμάτων (κυρίως), αλλά και βουλευτές, υποψήφιοι και δημοσιογράφοι προσπαθούσαν μήνες τώρα να λύσουν τον γρίφο της ημερομηνίας των εκλογών, ήρθε ένας… ορειβάτης για να ξεκαθαρίσει κάπως το εκλογικό σκηνικό. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στον Κορυδαλλό συζητούσε με έναν ορειβάτη για αναβάσεις, όταν καταγράφηκε ο ακόλουθος διάλογος: «Θέλω να πάω στον Όλυμπο τον Μάιο» είπε ο πρωθυπουργός για να του απαντήσει ο ορειβάτης: «Έλα να σε πάω» και τον κ. Μητσοτάκη να συμπληρώνει: «Μετά τις εκλογές, να ανέβουμε». Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τον Μάιο προσδιορίζει ο Πρωθυπουργός τον μήνα που θέλει να ανέβει στον Όλυμπο, αλλά όχι όποια κι όποια ημέρα, απλώς μετά την διεξαγωγή των εκλογών.

Στο Μαξίμου επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, μετά και τις μετρήσεις που είδαν στο φως της δημοσιότητας, πλην όμως οι πλέον έμπειροι του κόμματος (με εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις), δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν στους νεότερους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα κόμμα, είναι ο εφησυχασμός και η αλαζονεία. Μάλιστα προτρέπουν τους υποψηφίους να είναι… επαίτες ψήφων στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και να κρατούν χαμηλό προφίλ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν και αυτοί την πρόσφατη επισήμανση του σύμφωνα με την οποία «οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος».

***Στην Κρήτη και ίσως στον Ψηλορείτη

Θα πρέπει όμως θα σας πω και τούτο: Μια και ο Πρωθυπουργός παίρνει σημαντικές αποφάσεις σε βουνά σε καθαρά αέρα, σας πληροφορώ ότι σε λίγες ημέρες (την προσεχή Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα) θα βρίσκεται και πάλι στην Κρήτη για επίσκεψη αλά… ΔΕΘ. Δηλαδή εξαγγελία έργων, συζήτηση με νέους στις καφετέριες και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Δεν αποκλείεται μου λένε, να ανέβει κάποια στιγμή στον Ψηλορείτη και ίσως εκεί στο βουνό (εάν τελικά το αποφασίσει) μπορεί να μάθουμε κάτι παραπάνω για την ημερομηνία των εκλογών.

Προεκλογική τοξικότητα ***Χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία για συναίνεση

Είχαν μια ευκαιρία τα πολιτικά κόμματα για συναίνεση για έναν σκοπό, που δεν ήταν άλλος να αφήσουν έξω από τις εκλογές και τη Βουλή το «μόρφωμα Κασιδιάρη». Ευκαιρία μοναδική τώρα που η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε. Τι συνέβη; Μπλόκο στο μπλόκο της κυβέρνησης στο κόμμα Κασιδιάρη, διαφαίνεται να βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκλεισε πριν καν ανοίξει καλά -καλά τη χαραμάδα συναίνεσης των κομμάτων του συνταγματικού τόξου έναντι εγκληματικών οργανώσεων ή κομμάτων που έχουν ως επικεφαλής καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αφορμή όχι η ουσία της διάταξης, καθώς είναι κοινή βούληση να μπει φραγμός σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η διατύπωση.

Παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ξεκινήσει πάνω από ένα μήνα τώρα και σε πρώτη φάση φαινόταν να υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης, η προαναγγελία της ρύθμισης από τον Πρωθυπουργό και η διαρροή για τη ρύθμιση στη οποία θα κινείται, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκάζοντας έτσι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί άπαντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

***Εσπευσμένα στη σύνταξη

Εκείνο που μαθαίνω στην υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πως τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που είχαν σχέση με τον επιχειρηματία Λαβράνο της Intellexa – η γυναίκα ήταν μέχρι προσφάτως υψηλόβαθμη στην ΕΥΠ- έχουν καταθέσει εσπευσμένα τα χαρτιά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία. Όπως διαπιστώνετε οι εξελίξεις τρέχουν…

***Όταν ένας πολιτικός γίνεται… δημοσχεσίτης άλλου πολιτικού

Η αλήθεια είναι ότι η επικοινωνιακή πολιτική μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τους υποψηφίους βουλευτές αλλάζει συνεχώς. Είτε εκσυγχρονίζεται, είτε μας δείχνει νέα πολιτικά ήθη και έθιμα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Εν ενεργεία πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος ανέλαβε να διοργανώσει προεκλογική συγκέντρωση άλλου εν ενεργεία υψηλόβαθμου πολιτικού του ιδίου κόμματος. Το μόνο που τους χωρίζει είναι μια εκλογή δρόμος προς τις Βρυξέλλες, όπως λένε οι γνωρίζοντες. Αλλά τι σημαίνει να διοργανώσει ένας πολιτικός προεκλογική συγκέντρωση άλλου πολιτικού; Πρώτα να του βρει τον κατάλληλο χώρο, δεύτερον με την ευκαιρία ας κόψει και πρωτοχρονιάτικη πίτα και τρίτον και το σημαντικότερο να κάνει κινητοποίηση, ώστε να μαζευτούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι. Η σπουδή βεβαίως αυτή του πολιτικού να οργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις άλλων πολιτικών προκάλεσε την δυσφορία βουλευτών και πολιτευτών της εκλογικής περιφέρειας του πολιτικού.

***Η κυρία Μαριάνθη, ετών 94 και οι εκλογές

Στο ορεινό χωριό Αγία Βαρβάρα Κονίτσης η μοναδική κάτοικος ονομάζεται Μαριάνθη και είναι 94 ετών. Το χωριό, που απέχει 90 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, πριν από χρόνια ήταν γεμάτο από κατοίκους, αλλά η φτώχια το ερήμωσε. Όλοι οι κάτοικοι πλην της κυρίας Μαριάνθης το εγκατέλειψαν. Χθες η ηλικιωμένη αυτή μοναδική κάτοικος του χωριού είχε απρόσμενους επισκέπτες. Ένας υφυπουργός την επισκέφθηκε έχοντας ανά χείρας του μια… βασιλόπιττα. Ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ο οποίος θέλησε να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του μαζί με τη κυρία Μαριάνθη. Τον συνόδευε και ο παπάς Νικόλας από διπλανό χωριό. Το κόψιμο της πίτας έγινε με όλους τους τύπους, πρώτο κομμάτι του Χριστού, εν συνεχεία του σπιτιού, στους συγγενείς της κυρίας Μαριάνθης, κατόπιν στους κατοίκους του χωριού που έφυγαν και τέλος στην ηλικιωμένη κυρία της Αγίας Βαρβάρας που της έπεσε και το φλουρί. Σιγά να μην έπεφτε σε κάποιον άλλον.

Η έκπληξη όμως του υφυπουργού ήταν μεγάλη όταν η κυρία Μαριάνθη μετά το κόψιμο της πίτας άρχισε να του μιλάει… πολιτικά. Ρώτησε τον κ. Αμυρά πότε θα γίνουν οι εκλογές, ποιο κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις δηλώνοντας πως θα ψηφίσει οπωσδήποτε: «Είναι κρίσιμη η εκλογική μάχη, όλοι θα πρέπει να ψηφίσουμε», είπε. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Θα στηθεί μια κάλπη για μια και μόνη κάτοικο του χωριού; Οχι βεβαίως, η κάλπη στην κυρία Μαριάνθη, η οποία παρά την ηλικία της δεν έκανε ποτέ αποχή από τις εκλογές.

***Η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας

Μια δημοσιογράφος, που επί χρόνια εργαζόταν στα «Νέα», η Αιγινίτισσα Σίλα Αλεξίου ανακοίνωσε την κάθοδό της στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ως επικεφαλής μιας νέας δημοτικής παράταξης με τον τίτλο «Μαζί, μπροστά για την Αίγινα», προβαίνοντας ταυτόχρονα στα αποκαλυπτήρια του ονόματος και του σήματος του συνδυασμού. «Θα ξανασυστήσουμε την Αίγινα στον Ελλαδικό και τον Διεθνή χώρο, όπως αξίζει σε τούτο το ιστορικό νησί, την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας. Για να γίνει η Αίγινα, πρώτο νησί στον Σαρωνικό και γιατί όχι σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα» είπε η κυρία Αλεξίου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της.

***Η Κυριακή των Βαΐων και οι ενστάσεις της κυρίας

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη χθες στη Βουλή σ΄ένα πηγαδάκι που συζητούσε για τον ημερομηνία των εκλογών. Ειπώθηκαν πολλές ημερομηνίες, όπως η 2α Απριλίου, η 9η Απριλίου, η 14η Μαΐου, ακόμα και εκλογές τον Ιούνιο, αλλά ως επικρατέστερη ημερομηνία η παρέα αυτή στο πηγαδάκι έκρινε πως θα είναι η 9η Απριλίου. Μια κυρία όμως είχε… ένσταση: «Αποκλείεται να γίνουν οι εκλογές 9 Απριλίου των Βαΐων», έλεγε συνεχώς. Και όταν την ρώτησαν πως είναι τόσο σίγουρη απάντησε: «Επειδή Κυριακή των Βαΐων, μια Κυριακή δηλαδή πριν από το Πάσχα συνήθως τα καταστήματα είναι… ανοικτά. Ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, οι νονές να πάρουν τις λαμπάδες…», είπε. Και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό