17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» των αδελφών Κοέν στις θερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι θερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, σε συνεργασία με το The Bold Type Hotel, μέσα στον υπέροχο κήπο του ξενοδοχείου στην οδό Γερμανού 10-12 απέναντι από την πλατειούλα Αγ. Γεωργίου και το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο συνεχίζονται την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023 στις 21.15 με την ταινία του 1998, «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι – The Big Lebowski» σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή των βραβευμένων με Όσκαρ, Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ.

Χώρα:  Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 117 λεπτά.    

Το φιλμ χαρακτηρίζεται ως μία αστυνομική κωμική ταινία.

Ο Λεμπόφσκι, άνεργος χίπης, και ο φίλος του Γουόλτερ, πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός «κατουρημένου» χαλιού και της συνωνυμίας μ’ ένα διάσημο εκατομμυριούχο.

O «Dude», ένας χαλαρός, άνεργος λάτρης του μπόουλινγκ εμπλέκεται  σε μια μπερδεμένη ιστορία αφότου τον περνούν για έναν εκατομμυριούχο με το ίδιο όνομα. Μαζί με τους φίλους του Γουόλτερ και Ντόνι, προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο και να ανακτήσει τα λύτρα που έχουν ζητηθεί για την απαχθείσα γυναίκα του εκατομμυριούχου. Στην πορεία, συναντά ένα πολύχρωμο καστ από απίθανους χαρακτήρες, που συμβάλλουν στις ξεκαρδιστικές ανατροπές της πλοκής της ταινίας.

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι είναι μια αμερικανική αστυνομική κωμωδία του 1998 των αδερφών Κοέν (Μόνο Αίμα, Φάργκο, Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους) μια ξεκαρδιστική και ασεβής εκδοχή του κλασικού κινηματογραφικού νουάρ που έχει γίνει cult για τον πνευματώδη διάλογο, τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και το μοναδικό της στυλ. Η ταινία, μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των αδερφών Κοέν, έχει εμπνεύσει ακόμα και μια ολόκληρη «θρησκεία» (dudeism), η οποία ακολουθεί τη φιλοσοφία του πρωταγωνιστή για μια ζωή με χαλαρή στάση.

Το περιοδικό Αθηνόραμα στην κριτική του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αποδομώντας με ιδιοφυή έμπνευση και ανατρεπτική ειρωνεία τον «Μεγάλο ύπνο» του Ρέιμοντ Τσάντλερ, οι Κοέν σατιρίζουν απολαυστικά τα κλισέ του φιλμ νουάρ και την κωμικοτραγική αμερικανική πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πρωτοβγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία δεν σημαδεύτηκε από ιδιαίτερη επιτυχία, οι εισπράξεις ήταν χαμηλές, ενώ και οι κριτικές που έλαβε ήταν ανάμικτες. Παρ’ όλα αυτά, με τον καιρό οι κριτικές άλλαξαν και πλέον η ταινία θεωρείται ένα είδος καλτ, χαρακτηριστική για τους διαλόγους της, τη στάση ζωής των ηρώων, τη μουσική της, και τις σκηνές των ονείρων του Dude. Μάλιστα, το 2014, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου, πρόσθεσε την ταινία στο National Film Registry ως «πολιτιστικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική».

Η κινηματογραφική προβολή συνδυάζεται με φαγητό (για την παρακολούθηση της ταινίας και το φαγητό, χωρίς ποτό, καταβάλλεται το ποσό των 20,00 ευρώ).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Λέσχης που έχει αναλάβει το κινηματογραφικό κομμάτι των προβολών, καλό θα ήταν να προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 2610.220012,  δεδομένου ότι η δυναμικότητα του χώρου είναι περιορισμένη και αφορά 80 άτομα.

*Την επόμενη Δευτέρα 21/8 στις 21.15 το πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας στο The Bold Type Hotel περιλαμβάνει την αριστουργηματική ρομαντική κομεντί «Διακοπές στη Ρώμη» του Γουίλιαμ Γουάιλερ παραγωγής 1953 με τον Γκρέγκορι Πεκ και την Όντρει Χέπμπορν, που βγήκε σε επανέκδοση στα θερινά σινεμά το φετινό καλοκαίρι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό