23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο μαγικός αριθμός «4» για τις τράπεζες, το «δώρο» του ΟΤΕ και πώς αντέδρασε η Ελινόιλ του Καρνέση – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο SSM και που θα καθίσουν τα κέρδη των τραπεζών

·         Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς.

·         Μια ανακοίνωση που περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επενδυτική κοινότητα ενόψει του placement για το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα.

·         Την όλη διαδικασία όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν παρακολουθεί στενά και ο SSM.

·         Σαν άλλος άγρυπνος φρουρός ο ευρωπαίος επόπτης των τραπεζών σκανάρει τις ομιλίες και τα μηνύματα που στέλνουν οι επικεφαλής τους.

·         Οι ελληνικές τράπεζες βέβαια έχουν εισέλθει σε άλλη τροχιά και έχουν αφήσει πίσω τα τεράστια προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος.

·         Εκτιμάται μάλιστα, όπως έχει γράψει ο ΟΤ ότι η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων διαμορφώθηκε σε υψηλά πολλών ετών το 2023.

·         Σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι διοικήσεις τους θα δείξουν καθαρά κέρδη της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

————-

Το rebalancing στους δείκτες και ο καταλύτης ΔΑΑ

·         Μετά από μια υποτονική συνεδρίαση αναμένεται… έκρηξη στο ταμπλό ελέω ΔΑΑ (Ελ. Βενιζέλος).

·         Από αύριο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εισέρχεται στον FTSE All World.

·         Υπενθυμίζεται ότι εισέρχεται με βαρύτητα 15,604394% στον FTSE All World, στον FTSE MPF All World, στον FTSE Global Large Cap και στον FTSE Emerging.

·         Άρα θα πρέπει να δούμε τεράστια κινητικότητα μέχρι το κλείσιμο, λόγω rebalancing.

·         Επίσης πλέον η μετοχή έχει όριο διαπραγμάτευσης ±30%.

————

Η «τρίτη και φαρμακερή» για τον ΟΤΕ και τα σενάρια για το μέρισμα

·         Τρίτη ημέρα πάνω από τα 13 ευρώ για τον ΟΤΕ, ο οποίος δείχνει σημάδια ανάκαμψης τις τελευταίες ημέρες.

·         Ανάκαμψη και για τις προσδοκίες αρκετών κεφαλαίων, που είδαν την επιλογή τους να μη δικαιώνεται τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο.

·         Σε λίγες ημέρες άλλωστε αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

·         Στις 22 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εμφανώς καλύτερα από τα περσινά.

·         Επίσης, η διοίκηση εκτιμάται πως θα ανακοινώσει μέρισμα 0,70-0,72 ευρώ, ήτοι καθαρό μεταξύ 0,65-0,70 ευρώ ανά μετοχή.

————

Πώς αντέδρασε η μετοχή της Ελινόιλ

·         Συγκλονίστηκε όλη η Ελλάδα από την τριπλή δολοφονία στα γραφεία της ναυτιλιακής European Navigation στη Γλυφάδα.

·         H μετοχή της Ελινοιλ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Σπύρος Καρνέσης δεν είχε έντονες διακυμάνσεις.

·         Οι συναλλαγές ήταν στο μέσο επίπεδο της εισηγμένης, με τη μετοχή να παραμένει στα 2,40 ευρώ, επίσης στο μέσο της διακύμανσης του τελευταίου 12μήνου.

·         Άλλωστε, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στις προοπτικές της εισηγμένης, η οποία στο 9μηνο του 2023 είχε EBITDA στα 22,5 εκατ. ευρώ. με πωλήσεις 1,8 δισ. ευρώ.

·         Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ήταν στα 78,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023 έναντι 70,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022.

———–

Ο «λευκός ιππότης» και η οδυνηρή εναλλακτική της Avramar

·         Την δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η Avramar υπενθύμισε στην αγορά η ανακοίνωση της εταιρείας για τις επιδόσεις της σε θέματα βιωσιμότητας.

·         Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι εάν θα βρεθεί «λευκός ιππότης», ο δεύτερος μέσα σε λίγα χρόνια που θα αναλάβει να εξυγιάνει τον όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας.

·         Γιατί μπορεί οι πιστώτριες τράπεζες να συμφώνησαν στην παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, ωστόσο χωρίς νέο επενδυτή δεν έχει μέλλον.

·         Και σε αυτήν την περίπτωση θα προκριθεί το σπάσιμο των περιουσιακών του στοιχείων και την τμηματική πώληση των επιμέρους δραστηριοτήτων.

·         Κάτι που απεύχονται όσοι γνωρίζουν τον όμιλο και τις δυνατότητες που έχει.

·         «Θα ήταν ένα καταστροφικό πισωγύρισμα χωρίς προηγούμενο…», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό