24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Λούλα ντα Σίλβα έδιωξε τον αρχηγό του στρατού

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε τον αρχηγό του στρατού, Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα, δύο εβδομάδες μετά τα σοβαρά επεισόδια και την εισβολή σε κέντρα εξουσίας στη Μπραζίλια, από οπαδούς του Μπολσονάρου.

Ο Ζούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα είχε αναλάβει το αξίωμα αυτό προσωρινά από τις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και στις αρχές Ιανουαρίου η νέα κυβέρνηση του Λούλα επικύρωσε τη θητεία του στη θέση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε την αποπομπή ακόμη 13 στρατιωτικών από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτό δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι 13 στρατιωτικοί που αποπέμφθηκαν σήμερα υπηρετούσαν στο Γραφείο για την Ασφάλεια των Θεσμών (GSI) της βραζιλιάνικης προεδρίας, ένα συμβουλευτικό όργανο για θέματα Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Σημειώνεται ότι ο Λούλα έχει εκφράσει δυσπιστία για ορισμένους αξιωματικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του. Την περασμένη Πέμπτη είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα μέλη της φρουράς, υπογραμμίζοντας πως ήταν πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά βοήθησαν τους μπολσοναριστές να εισβάλουν στο μέγαρο Αλβοράντα.

Στις 8 Ιανουαρίου εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας ακροδεξιού Μπολσονάρου εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου, στο προεδρικό Μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων και στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλώντας αρκετές ζημιές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό