22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο κυβερνητικός καθρέφτης και η συντηρητική μήτρα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη;», ρωτούσε η ματαιόδοξη βασίλισσα. Ο καθρέφτης απαντούσε: «Βασίλισσα μου, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα.» Ώσπου κάποια στιγμή εμφανίστηκε η θετή της κόρη, Χιονάτη και ένα από τα γνωστότερα παραμύθια των αδερφών Γκριμ διαμορφώθηκε με το γνωστό τέλος που είχαν όλες εκείνες οι παιδικές ιστορίες. Η Χιονάτη γλύτωσε από την κατάρα της Βασίλισσας και επέστρεψε στο βασίλειο της. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε την ιστορία άλλωστε.

Σε έναν αντίστοιχο καθρέπτη κοιτιέται η κυβέρνηση βλέποντας μια αντιπολίτευση να μη μπορεί να βρει πατήματα αλλά μήπως η μια άλλη θετή κόρη έρχεται να αμφισβητήσει την κυβερνητική «μοναδικότητα»;

Στις εκλογές του 2023, ήταν πασίδηλο το συμπέρασμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέκτησε ολοκληρωτικά το χώρο του κέντρου, την στιγμή που ο χώρος της ευρύτερης κεντροαριστεράς υπέστη μια στρατηγική ήττα.

Παράλληλα όμως στα δεξιά της ΝΔ, έχει δημιουργηθεί ένα – μη αρραγές για να είμαστε ειλικρινείς- μέτωπο το οποίο πήρε ένα συνολικά ιστορικό υψηλό. Αφήνοντας στην άκρη το πολιτικά ανώμαλο 2012, για πρώτη φορά βρίσκουμε ένα περίπου 15% να εκφράζεται δεξιότερα της ΝΔ, την στιγμή μάλιστα που το κυβερνητικό κόμμα έλαβε το διόλου χαμηλό ποσοστό του 41%.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η Νέα Δημοκρατία εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό παράδοξο: Οι επίσημοι υποψήφιοί της κινδυνεύουν να χάσουν μόνο από υποψήφιους περιφερειάρχες, οι οποίοι προέρχονται από την συντηρητική μήτρα!

Αφήνοντας στην άκρη την περίπτωση της Θεσσαλίας για τους γνωστούς λυπηρούς λόγους, στις υπόλοιπες 12 περιφέρειες φαίνεται πως είτε θα έχουμε καθαρή νίκη των επισήμων περιφερειαρχών, είτε θα δούμε γαλάζιους αντάρτες (πόσο αντιφατικό αλήθεια) να κερδίζουν, βάφοντας τον χάρτη στα εθνικά μας χρώματα από το σχεδόν απόλυτο μπλε του 2019.

Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ μιας και στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως οι επίσημοι υποψήφιοί τους στις πάλαι ποτέ προοδευτικές περιφέρειες, όπως η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο θα κερδίσουν πολύ πιο άνετα από παραδοσιακές συντηρητικές περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία ή η Πελοπόννησος όπου θα γίνει μάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα. Μήπως όμως δεν είναι παράδοξο όλο αυτό αλλά μια συνέχεια των εκλογών του 2023;

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να κυριαρχήσει στον μεσαίο χώρο και να αφήσει την ακέφαλη και ανερμάτιστη λαϊκή δεξιά – ακροδεξία να «αλωνίζει» του επέφερε καρπούς τον Ιούνιο, με μια σαφώς πιο κοντινή σε αυτόν και τις ιδέες του ΚΟ ομάδα αλλά έσπειρε και κάποιους καρπούς δεξιάς αμφισβήτησης.

Βλέποντας την μεγάλη εικόνα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, δεν χρειαζόμαστε μια μαγική σφαίρα για να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:

Οι επίσημοι περιφερειάρχες της ΝΔ θα κατακτήσουν όλες τις περιφέρειες στις οποίες δεν έχει παρουσιαστεί ψηφοδέλτιο από τα σπλάχνα της παράταξης με δυναμική νίκης.Η αντιπολίτευση είτε λόγω κωλυσιεργίας είτε λόγω έλλειψης στελεχών ή πλάνου, δεν μπορεί πρακτικά να διεκδικήσει καμία περιφέρεια κατά τα φαινόμενα, με τον αστερίσκο μιας πιθανής αντίδρασης των πολιτών της Θεσσαλίας μετά την μεγάλη καταστροφή.Η επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης θα κριθεί από το μέγεθος του περίφημου «μηνύματος» των περιφερειακών εκλογών. Η Αττική και η κεντρική Μακεδονία δείχνουν να έχουν φαβορί, αλλά αν το βράδυ των δεύτερων εκλογών, δούμε παραπάνω από 3 περιφέρειες με λευκό χρώμα, η βασίλισσα του παραμυθιού θα πρέπει να βρει τρόπο να αγκαλιάσει την Χιονάτη.

Είναι αλήθεια πως όσο δεν αναδεικνύεται ένας ηγέτης από τα δεξιά της ΝΔ, ώστε να μαζέψει όλο αυτό τον ανέστιο κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει να φοβάται κάτι. Όμως και η βασίλισσα κοίταγε τον καθρέπτη και ήταν ικανοποιημένη μέχρι που η Χιονάτη μεγάλωσε. Και το μέλλον μπορεί να έχει τέρατογεννέσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό