18.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ο Κουλέμπα μού περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τηλεφώνημα από τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δέχθηκε ο Νίκος Δένδιας, στην Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Είχε την καλοσύνη να μου τηλεφωνήσει για να μου διαβιβάσει τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του, του Προέδρου Ζελένσκι, για την προσπάθεια της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Μου περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα. Μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα, πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

I had phone call with 🇺🇦FM @DmytroKuleba at his initiative,who briefed me οn the situation in 🇺🇦 & thanked me for the initiative to lead a humanitarian assistance mission to Mariupol noting Pres. @ZelenskyyUa’s public expression of appreciation in this regard. pic.twitter.com/HSwukppLGj

— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 23, 2022

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, Δρ. Jaishankar, στην τρίτη συνάντησή τους εντός 2022.

«Συζητήσαμε κατ’ αρχάς για την κρίση στην Ουκρανία. Του μετέφερα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η απόπειρα μεταβολής συνόρων δια της βίας και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι απολύτως εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Η συζήτηση αυτή έγινε και λόγω του γεγονότος ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.

«Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για μια σειρά απο θέματα, για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Κυπριακό. Η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Nehru. Όπως επίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.   

Δεν παρέλειψα να τονίσω τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ως γνωστόν, η Ινδία έχει επίσης υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό» ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, M. Venkaiah Naidu, για συζήτηση πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό