14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει υψηλότερο ανώτατο όριο χρέους για τις χώρες της ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους στην ΕΕ.

«Οι κανόνες της νομισματικής ένωσης πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες» δήλωσε στο περιοδικό «Der Spiegel».

«Θα πρέπει να είναι σαφές στους πολιτικούς ότι ένα κράτος μπορεί να δανείζεται  πάρα πολλά, αλλά και πολύ λίγα» ανέφερε.

Ο Ρέγκλινγκ εξήρε τα μέτρα που σχεδιάζει η Ιταλία, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. «Προσφέρουν την καλύτερη προοπτική ώστε να φέρουμε την οικονομία σε αναπτυξιακό δρόμο και έτσι να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους» τόνισε.

Η εξυπηρέτηση του χρέους κοστίζει ελάχιστα στην Ιταλία λόγω των χαμηλών επιτοκίων. «Το 1993 η κυβέρνηση της Ρώμης έπρεπε να δαπανήσει σχεδόν το 12% του ΑΕΠ για τόκους» επισήμανε. «Σήμερα χρειάζεται λίγο περισσότερο από το 3%» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε επίσης ότι μια υπερβολική μείωση του κρατικού δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έλλειψη ασφαλών ευκαιριών για τους επενδυτές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό