22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, δηλαδή σε επίσημη διαδικασία πτώχευσης, αιτείται να εισέλθει η Evergrande, καθώς βαθαίνει η κρίση του real estate στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον κινεζικό γίγαντα να προστατεύσει το ενεργητικό του στις ΗΠΑ, καθώς είναι σε διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές του.

Η στάση πληρωμών του 2021

Να θυμίσουμε ότι η Evergrande κήρυξε στάση πληρωμών επί του τεράστιου χρέους της το 2021, πυροδοτώντας ισχυρούς τριγμούς στις κινεζικές αγορές, αλλά και ανησυχία διεθνώς. Τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη καλά κρατούν και εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμια πηγή ανησυχίας.

Με εκτιμώμενα χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων η Evergrande είναι σύμφωνα με το BBC η πλέον υπερχρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της.

Τον περασμένο μήνα η Evergrande αποκάλυψε πως είχε αθροιστικές ζημίες 581,9 δισ. γιουάν (80 δισ. δολαρίων) τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κινεζικό real estate σε βαθιά κρίση

Την περασμένη μόλις εβδομάδα ακόμη ένας κινεζικός κολοσσός ακινήτων, η Country Garden, προειδοποίησε για ζημιές 7,6 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες real estate στην Κίνα δυσκολεύονται πια να βρουν το αναγκαίο ρευστό ακόμη και για να ολοκληρώσουν projects τους που είναι σε εξέλιξη. Και αυτό είναι κάτι που πυροδοτεί ισχυρές πιέσεις και στο τραπεζικό σύστημα.

Πολλές κατοικίες είναι προ- πωλημένες. Ωστόσο εάν η κατασκευή τους σταματήσει, οι αγοραστές δεν έχουν πλέον την υποχρέωση να καταβάλλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων.

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό