16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο καυτός Μάιος των κομμάτων και η μητέρα των μαχών

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]  

Ανεβάζουν ρυθμούς τα κομματικά επιτελεία, καθώς διαμορφώνεται ένα ρευστό σκηνικό εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε εξέλιξη είναι μια επιχείρηση με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων, με δεδομένο άλλωστε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, κάτι που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. 

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την κυριαρχία στο μεσαίο χώρο, ενώ στο επίκεντρο των προτάσεων που καταθέτουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι η οικονομία. Το τσουνάμι των ανατιμήσεων αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναγωνίως πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Το θέμα της ακρίβειας κυριαρχεί και στην πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να μιλά για εισαγόμενο πρόβλημα και να ετοιμάζει ένα νέο πακέτο ύψους σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ευθύνες Μητσοτάκη και απαντά με «πέντε συν μια προτάσεις»  για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. 

Με τους υψηλούς τόνους να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή πυκνώνουν οι κομματικές διεργασίες, καθώς ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια μακρά -άτυπη  – προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, ωστόσο στην αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο σε περίπτωση που η ακρίβεια συνεχίσει να βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

Επιχείρηση «γαλάζιας» συσπείρωσης  

Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες κάλπες δεν μπορεί να είναι ένα «νεκρό» διάστημα είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να μιλήσουν στην κοινωνία για το κυβερνητικό  έργο. «Έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Έχουμε χρέος να το επικοινωνήσουμε στους πολίτες» ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό.

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ ήδη πραγματοποιείται σειρά προσυνεδριακών εκδηλώσεων. Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως το παρόν στις εκδηλώσεις αυτές δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ομιλίες του αναφέρεται στο διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης.

To κεντρικό δίλημμα που σκοπεύει να βάλει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς την κάλπη είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες», με τα ανοίγματα να συνεχίζονται προς τον κεντρώο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο προσυνέδριο του κόμματος στην Κρήτη πως «το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Δίνει τη θέση του στο σχήμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αδράνεια ή δημιουργία». Σε εκδήλωση στη Νίκαια, έθεσε ένα ακόμα προεκλογικό δίλημμα σημειώνοντας : «εάν επιτύχαμε τόσα πολλά εν μέσω πανδημίας, εισβολής στον Έβρο και οξείας οικονομικής κρίσης φανταστείτε τι θα πετύχουμε σε μία οκταετία». 

 

Οι τρεις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ 

Ραντεβού στις εσωκομματικές κάλπες στις 15 Μαΐου δίνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά από τη συντριπτική επικράτηση στο συνέδριο των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι στις 15 Μαΐου θα υπάρξουν τρεις κάλπες με την Κουμουνδούρου να εστιάζει στο άνοιγμα του κόμματος και να μιλά για μια νέα αρχή. Ειδικότερα: 

-Η πρώτη κάλπη θα είναι για την εκλογή προέδρου και θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα.

– Η δεύτερη κάλπη θα  αφορά την Κεντρική Επιτροπή και θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου. Πρόκειται για 61.600 άτομα.

– Η τρίτη κάλπη θα είναι για τις  καταστατικές αλλαγές. Θα ψηφίσουν τα διαπιστευμένα μέλη του συνεδρίου, δηλαδή 4688 άτομα.

Μιλώντας στο «Open» ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η ενεργειακή ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα νικήσει» και σημείωσε «όσο περνά ο καιρός, ο κ. Μητσοτάκης εξαντλεί τη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή ήττα αλλά εξαντλεί ταυτόχρονα και τα δικά μας πολεμοφόδια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

 

Το νέο όνομα του Κινήματος Αλλαγής

Κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων και μελών δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων θα στηθούν στο Κίνημα Αλλαγής στις 8 Μαΐου. Επίσης θα γίνει και μια κρίσιμη ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος την επόμενη ημέρα. 

«Το όνομα της παράταξης, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Μαΐου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί στο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις 22 του επόμενου μήνα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Ανδρουλάκης στέλνει τα δικά του μηνύματα για την επόμενη ημέρα. «Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ.Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό